Όταν Δεν Μπορείς Να Πετάξεις Τίποτα – Διαταραχή Παρασυσσώρευσης (Hoarding Disorder) – Γιάννης Μιχόπουλος, Md, PhD

Share:

Γιάννης Μιχόπουλος – Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ

Email

Η Διαταραχή Παρασυσσώρευσης (Hoarding Disorder) είναι μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή. Ο άνθρωπος με διαταραχή παρασυσσώρευσης δυσκολεύεται εώς του είναι αδύνατο να ξεφορτωθεί πράγματα, ακόμη και μηδενικής αξίας.

Γιατί εκδηλώνεται;

Πώς το βιώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν;

Πώς μπορούν να βοηθηθούν.

Ακούστε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!

Show Notes 

 • Τι είναι η διαταραχή παρασυσσώρευσης; Πρόκειται για μια διαταραχή στην οποία το άτομο συσσωρεύει αντικείμενα, εις βάρος της λειτουργικότητας και καθημερινότητας του. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντικείμενα αποκτούν πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία.
 • Πώς και γιατί εκδηλώνεται:
  •  Εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία. Διαθέτει ένα φάσμα σοβαρότητας, καθώς είναι κάτι που εκδηλώνεται σταδιακά.  Όπως και στις περισσότερες διαταραχές, όταν εμφανίζεται μια κρίση στη ζωή κάποιου, στην προσπάθεια του να τη διαχειριστεί, βρίσκει ο καθένας έναν τρόπο για να νιώσει καλύτερα. Έτσι, αν κάποιος είχε μια τάση και ένιωθε ευχαρίστηση με το να μαζεύει αντικείμενα, με την εμφάνιση της κρίσης αρχίζει να το χρησιμοποιεί ως διέξοδο. Ό, τι μας κάνει να νιώθουμε ανακούφιση, το επαναλαμβάνουμε.
  • Αν και ανήκει στο ίδιο φάσμα με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, υπάρχουν διαφορές: Στην περίπτωση του OCD, υπάρχουν ιδέες που δυσκολεύουν τη ζωή, έχει επίγνωση το άτομο ότι υπάρχουν και κάνει κάτι για να φύγουν. Με την παρασυσσώρευση, οι ασθενείς δεν θεωρούν ότι είναι πρόβλημα αυτό που κάνουν, γι’αυτό το λόγο δεν αναζητούν πολλές φορές βοήθεια.
  • Χαρακτηρίζεται, από τη μία από μεγάλη σημασία στα αντικείμενα, εις βάρος των ανθρώπων, με το άτομο που πάσχει από την διαταραχή να νιώθει ότι απειλούνται τα πράγματα του αν κάποιος τα πειράξει. Από την άλλη, τα άτομα αυτά είναι άκαμπτα στη συμπεριφορά τους και στην επιμονή τους να συγκεντρώσουν αντικείμενα, να μην τα πετάξουν ή μετακινήσουν.
  • Για τα άτομα με διαταραχή παρασυσσώρευσης τα πάντα έχουν την ίδια αξία, δεν μπορούν δηλαδή να εντάξουν τα αντικείμενα τους σε κατηγορίες γιατί το κάθε τι έχει τη δική του σημασία. Δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι έχει πραγματικά σημασία και τι όχι.
  • Εκτός από την παρασυσσώρευση των αντικειμένων, υπάρχει και το animal hoarding, στο οποίο κάποιος μαζεύει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ζώων χωρίς να μπορεί να τα φροντίσει, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
  • Το hoarding disorder δεν σημαίνει ότι όποιος έχει μια συλλογή από κάτι (π.χ. βινύλια) είναι και hoarder.

Links και αναφορές

Maid

Hoarders

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

8 Μυστικά Για Να Βρεις Δουλειά το 2022 – Τζώρτζια Παπαγεωργίου

Next Article

Η Φιλοσοφία Του Σωκράτη – Dr. Αγγελική Κομποχόλη

Related articles