Όταν Η Ζωή Ρέει – Dr. Αγγελική Κομποχόλη

Share:

Dr. Αγγελική Κομποχόλη – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών – Διδάσκουσα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας του μαθήματος της Φιλοσοφίας των Εθνών.

Show notes

 • “Ο ήλιος είναι κάθε μέρα νέος”, “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει”- Ηρόδοτος: Τα πάντα στη ζωή περνούν, και τα καλά και τα κακα.
 • “Μεταβάλλον αναπαύεται”: Τα πράγματα στη μεταβολή αναπαύονται, γιατί όταν ζεις συνεχώς την ίδια κατάσταση, κάποια στιγμή τελματώνεις.
 • Σύμφωνα με τον Σωκράτη, το γράμμα ρ είναι αυτό που αποδίδει καλύτερα την κίνηση της ψυχής, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Ετοιμολογία της λέξης ψυχή: —-: η φύση της ψυχής συγκρατεί τα πάντα και κινεί τα πάντα.
 • Ο Θεός είναι το πρώτον κινούν ακίνητον: Είναι το ακίνητο που θέτει όλα τα άλλα σε κίνηση. Άλλωστε, και η ίδια η λέξη “Θεός” προέρχεται από το ρήμα θέω = εξελίσσομαι.
 • Ο Μιχάι Τσίκζεντμιχαϊ ορίζει τη ροή ως “την κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι, είναι τόσο εμβυθισμένοι στη δραστηριότητα που τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Η ροή είναι να είσαι τελείως εμβυθισμένος στη δραστηριότητα για την ίδια τη δραστηριότητα. το εγώ εξαφανίζεται, ο χρόνος κυλάει και κάθε κίνηση, κάθε δράση, κάθε σκέψη ακολουθεί αναπόφευκτα την προηγούμενη σαν να παίζεις τζαζ”. 
 • Η παύση είναι απαραίτητα προϋπόθεση της ροής. Η ροή εξάλλου είναι μια συνεχής εναλλαγή δράσης και παύσης. Ακόμη και ο θάνατος, σύμφωνα με τους αρχαίους, είναι μια μικρή παύση πριν έρθει η αναγέννηση. 
 • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και η κατάθλιψη αποτελεί ένα καμπανάκι που μας προειδοποιεί ότι χρειάζεται μια παύση για να πάρουμε απόσταση από μια κατάσταση που δεν μας κάνει καλό και να κοιτάξουμε μέσα μας. Πρόκειται για μια εξελικτική κατάσταση συσσώρευσης, η οποία όμως δεν έχει συνειδητοποιηθεί. Είναι μια ροή δηλαδή που δεν έχει προλάβει ο άνθρωπος να την επεξεργαστεί και έτσι λυγίζει κάτω από το βάρος των συνεχών προβλημάτων. Το βάρος αυτό μπορεί να σηκωθεί από πάνω του με την αγάπη.
 • “Αραρίσκω”: Πρόκειται για ένα ρήμα που μας διδάσκει πώς μέσα από τη δημιουργικότητα μπορείς να φτιάξεις όμορφα πράγματα. 
 • Η ελπίδα είναι πολύτιμο εργαλείο για να προχωρήσουμε στη ζωή. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι αυτά που έχουν χάσει τις ελπίδες τους.
 • Πώς θα βρω τη ροή; Η ίδια η ζωή είναι ροή και αυτή μας βάζει στη ροή της και στο παιχνίδι της. Μεσα σε αυτή τη ροή, πρέπει να μάθουμε να απολαμβάνουμε τα καλά αλλά και να μην πτοούμαστε στα κακά. Να μην αρνηθούμε την ύπαρξη τους, να τα ξεπεράσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά. Πρέπει να είμαστε σαν το νερό: Να προσαρμοζόμαστε χωρίς να καμπτώμαστε.
 • Τι μας εμποδίζει να βρούμε τη ροή μας; Ο φόβος, ο οποίος μας εμποδίζει να απελευθερωθούμε από άσχημες καταστάσεις. Η ματαίωση είναι αυτή που μας μπλοκάρει. 
 • Σύμφωνα με τον Επίκτητο, όλοι είμαστε πρωταγωνιστές της δικιάς μας τραγωδίας. Ανεξάρτητα από το αν αυτή η τραγωδία είναι μεγάλη ή μικρή, ή ο ρόλος μας σημαντικός ή ασήμαντος, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε εις πέρας τον σκοπό για τον οποίο ήρθαμε στη ζωή.
 • Η ροή δεν αφορά μόνο εμάς, είναι σημαντικό να μην εμποδίζουμε και τους άλλους να βρουν τη ροή τους. Όπως είπε ο Αριστοτέλης, Θεός είναι ο ακίνητος ο οποίος θέτει σε κίνηση όλα τα άλλα. Έτσι, και εμείς γινόμαστε μικροί θεοί όταν γινόμαστε ακίνητοι βράχοι μπροστά στις δυσκολίες και στήριγμα για τους άλλους οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια. Η ροή δεν μπορεί να εξελιχθεί, εάν δεν προσφέρουμε σε άλλους. 
 • Η φιλοσοφία μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι μια αέναη ροή, μια ύπαρξη η οποία έχει αρχή, έχει μέση, αλλά δεν έχει τέλος, είναι αιώνια.

Links και αναφορές

Mihaly Csikszentmihalyi – Flow (Ροή)

Jeff Foster

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη

Viktor Frankl

Paulo Coelho

Francis Bacon

Κωνσταντίνος Καβάφης

Νίκος Καζαντζάκης

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Παλαμήδης

Όμηρος

Γεώργιος Παπανικολάου

Bruce Lee

Previous Article

Το Αναπάντεχο Ταξίδι του Εμβρύου & ο Προγεννητικός ‘Ελεγχος – Θεμιστοκλής Δαγκλής

Next Article

Το Κρασί και Το Πιο Κλειστό Club Κρασιού Στον Κόσμο – Γιάννης Καρακάσης, Master Of Wine

Related articles