Now Reading
Ποιος είναι ο τρόπος που κάνεις σχέσεις; – Αιμιλία Αξιωτίδου

Ποιος είναι ο τρόπος που κάνεις σχέσεις; – Αιμιλία Αξιωτίδου

Αιμιλία Αξιωτίδου – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ

τηλ.: 6999521206

emilia70@gmail.com

Τρόποι εγγύτητας
Αν έχεις νιώσει ποτέ ότι σαμποτάρεις τη σχέση και δεν ξέρεις από που πηγάζει αυτό, ίσως είναι καλή στιγμή να ακούσεις αυτό το podcast. Ή νομίζεις, ότι τα έχεις βρει με τον εαυτό σου αλλά πάντα τρέχεις στους φίλους σου για συμβουλές, και αυτό είναι τρόπος που σχετίζεσαι.
Οι τρόποι που σχετιζόμαστε είναι κάτι που μας ενσταλάζεται πολύ νωρίς στη ζωή, περίπου στους πρώτους 18 με 36 μήνες ζωής. Προέρχεται από τους πρώτους φροντιστές και είναι ουσιαστικά το επίπεδο άγχους και αποφυγής στις σχέσεις μας.

Ασφαλής Δεσμός
Αν δεν αφήνεις τις ανασφάλειες να μπλοκάρουν την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη, τότε έχεις ασφαλή τρόπο δεσμού. Οι άνθρωποι με ασφαλή δεσμό, γενικά εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους, νιώθουν ασφάλεια να αφήσουν τους άλλους “μέσα” και είναι εκεί για αυτούς και δεν αποφεύγουν στενές συνδέσεις. Οι συναισθηματικές τους ανάγκες είχαν καλυφθεί στην πλειοψηφία τους με έναν τρόπο που ένιωθαν αρκετοί και καλά “εξοπλισμένοι” να μπαίνουν στις σχέσεις αυθεντικά, να βάλουν και κρατάνε όρια και να σέβονται τις ανάγκες και τα όρια του συντρόφου τους, ακριβώς όπως σχηματίστηκαν για αυτούς.

Ανασφαλής – Αγχώδης
Οι ανασφαλείς δεσμοί είναι οι πιο συχνοί. Ο Ανασφαλής – Αγχώδης είναι κάποιος με χαμηλή αποφυγή αλλά υψηλό άγχος. Αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να αποφύγουν αλλά η ικανότητα τους για συναισθηματική και ψυχολογική ρύθμιση είναι συνυφασμένη με την αντίληψη τους για την ποιότητα της σχέσης. Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν να αφιερώνουν πολύ χρόνο ψάχνοντας λεκτικά και συμπεριφορικά στοιχεία του συντρόφου τους που τους δίνουν επίγνωση της διάθεσης του συντρόφου και της σταθερότητας της σχέσης.

Ανασφαλής – Αποφευκτικός
Ο Ανασφαλής – Αποφευκτικός τείνει να έχει πολύ άγχος και αποφυγή. Αυτό οδηγεί σε συμπεριφορά “κρύο – ζέστη” γιατί ενώ κάποιος με αυτό το στυλ δεσμού θέλει σύνδεση και εγγύτητα, ταυτόχρονα το τρέμει. Έχουν απογοητευτεί, προδοθεί, κακοποιηθεί ή εκμεταλλευτεί ακριβώς από τους ανθρώπους που ήταν ζωτικής σημασίας να τους αγαπούν, από τους φροντιστές τους.

Αποσυρμένος – Αποφευκτικός
Αυτός ο τύπος είναι ένας μηχανισμός προστασίας που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πείσουν ασυνείδητα τον εαυτό τους ότι έχουν ελάχιστη ή καθόλου εξάρτηση ή σχεσιακές ανάγκες. Αν κάποιος προσπαθήσει να τους πλησιάσει περισσότερο από εκεί που νιώθουν άνετα, πυροδοτείται η ευαλωτότητα τους, απορρίπτουν εύκολα κάποιον ή τελειώνοντας τη σχέση ή σαμποτάροντας την. Κάποιος με αυτό το στυλ, είχε παραμελητικό φροντιστή ή παραβιαστικό χωρίς όρια.

Αποδιοργανωμένος
Αυτός ο τύπος δεσμού έχει να κάνει, κυρίως, με την κακοποίηση και επαναλαμβανόμενο “τραύμα”. Οι περισσότεροι έχουμε “εργοστασιακά” ένα είδος δεσμού, αλλά αυτός ο τύπος ανθρώποι γίνεται εμμονικός με συντρόφους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αγνοούν τους υπόλοιπους.

Ακούστε την εκπομπή στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!

See Also

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.