Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Share:

Dr. Βασιλική Γαροπούλου – Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Επ. Συνεργάτης Α’ Παν/κής Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ Τομέας Νευροεπιστημών Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Επ.Σύμβουλος Nευροαποκατάστασης & Θεραπευτικής Άσκησης Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ
Ακαδημαική υπότροφος του Ι.Κ.Υ. δεύτερη μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα της Ιατρικής & Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. επίσης με αντικείμενο την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Πρέσβειρα από την Ελλάδα στην European Multiple Sclerosis Platform (EMSP)

Τηλέφωνα: 2310950890 – 6932906720                    
Facebook: Vasiliki Garopoulou                         
Skype: garopoulou.vasilliki 
YouTube Κανάλι

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) (multiple sclerosis-MS), μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «μάστιγα».

Η ΣΚΠ χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με τη συντριπτική πλειοψηφία που προσβάλλονται από την νόσο να αποτελείται από άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών και σε τριπλάσια συχνότητα εμφάνισης της στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (3.5/1). Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια ασθενείς διεθνώς και περίπου 13.000 στην Ελλάδα (ίσως και περισσότεροι).

Η αντιμετώπιση της νόσου τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συμμετοχή των ασθενών με ΣΚΠ σε κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης της νόσου, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση του κινητικού και λειτουργικού τους επιπέδου. Η οργανωμένη, συστηματική και εξατομικευμένη άσκηση θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΣΚΠ, με μείωση των επικείμενων επιπλοκών της πάθησης και της εμφάνισης δευτεροπαθών καταστάσεων αυτής.

Όταν κάποιος ακούει για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σκέφτεται πολύ άσχημες καταστάσεις υγείας, όπως η αναπηρία, χωρίς όμως πάντα να ισχύει. Η άγνοια και η προκατάληψη δημιουργούν ναι τους μύθους.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η νόσος:
Δεν είναι μεταδοτική
Δεν είναι κληρονομική
Δεν είναι ψυχική διαταραχή
Και…Δεν είναι θανατηφόρος

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί –ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία– πρωτίστως στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση στην εξασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής και μιας σχετικής κανονικότητας στους πάσχοντες.

Στον άξονα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσφέρουμε στο μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου μέσω της θεραπευτικής άσκησης πρροκειμένου να αποφύγουμε την εξέλιξη της αναπηρίας και ταυτοχρόνως να διατηρήσουμε την λειτουργικότητα των ασθενών στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτή φυσικά η γνώση, μας προσφέρεται σήμερα καθώς τα επιστημονικά δεδομένα ολοένα και αυξάνουν και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της θεραπευτικής – προσαρμοσμένης άσκησης στη ζωή των ασθενών προς διατήρηση της ποιότητας ζωής τους.

Τι μπορεί να κάνει το ΑμΣΚΠ (Άτομο με Σκλήρυνση κατά Πλάκας) για να βελτιώσει την κατάστασή του;
 
Οι δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν αλλά σχετίζονται τόσο με την μορφή όσο και με το ίδιο το ιστορικό της νόσου για τον κάθε ασθενή. Eπομένως το ΑμΣΚΠ πρέπει να συμμετέχει σε οργανωμένη, εξατομικευμένη και συστηματική άσκηση καθώς είναι απαραίτητη αλλά και εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη των αρνητικών συμπτωμάτων και τη μείωση των επικείμενων επιπλοκών που απορρέουν από τη νόσο.
 
Τα οφέλη της άσκησης: 
Βελτίωση χαρακτηριστικών βάδισης
Βελτίωση καρδιαγγειακής & αναπνευστικής λειτουργίας
Βελτίωση ψυχολογικής κατάστασης & ποιότητας ζωής
Μείωση κόπωσης την οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.
 
Ενώ οι σύγχρονες ερευνητικές μελέτες έχουν προσθέσει στα θετικά της άσκησης την: 
Αντίσταση στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
Διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά το πέρασμα του χρόνου.

💓#worldMSday2018 #greekMSsociety #bringinguscloser

30 Μαΐου 2018: Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και στον αγώνα που δεκάδες ερευνητές δίνουν καθημερινά για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της.
💓Φέτος η World Multiple Sclerosis (MS) Day είναι αφιερωμένη στην έρευνα για νέες φαρμακευτικές αγωγές που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της Πολλαπλής Σκλήρυνσης!

Ακούστε το podcast μιλάμε με τη Dr. Βασιλική Γαροπούλου κάνοντας κλικ κάτω από την εικόνα. Επίσης, από το πλαίσιο μπορείτε και να κατεβάσετε την εκπομπή.

Ακούστε επίσης παντού και όποτε θέλετε σε εφαρμογές για κινητά & tablets.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts είναι εγκατεστημένη εργοστασιακά σε όλα τα iPhone/iPads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν!

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές που αναγράφονται δεξιά στο site. Ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi: ένα podcast στα ελληνικά!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Όταν Μεταμορφώνεις τον Τραύμα Σου Σε Δύναμη – Αντώνης Αρβανιτάκης (Anthony Arvanitakis)

Next Article

Όταν “συντονίζεσαι” ώστε να συμβούν τα πράγματα – Δήμητρα Τζιόβα

Related articles