Το Αναπάντεχο Ταξίδι του Εμβρύου & ο Προγεννητικός ‘Ελεγχος – Θεμιστοκλής Δαγκλής

Share:

Ο Θεμιστοκλής Δαγκλής είναι Επίκουρος Καθηγητής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. και ιδρυτής της κλινικής “Εμβρυομητρική“.

Show notes

  • Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει τις εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ασφάλεια τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.
  • Προσπάθειες προγεννητικού ελέγχου γίνονταν από την αρχαιότητα, ωστόσο λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού, η εγκυμοσύνη εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη. 
  • Η μαιευτική, έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα, άρχισε να διαμορφώνεται στη Γαλλία το 1650, όπου αποκτά πλέον πιο επιστημονικό χαρακτήρα. Σ’ αυτήν την εξέλιξη, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβρυουλκός.
  • Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη ήρθε μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον υπέρηχο. Συγκεκριμένα, ο Ian Donald ήταν αυτός που είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ανίχνευσης υποβρυχίων για το έμβρυο. 
  • Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, η εγκυμοσύνη παραμένει η πιο επικίνδυνη περίοδος στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Ο κύριος λόγος που μπορεί να επέλθει έναν τέτοιος θάνατος είναι η αιμορραγία.
  • Παρά τον κίνδυνο, ωστόσο, έχουμε δύο θετικά: Πρώτον, σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα είναι το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο για μια έγκυο. Δεύτερον, το σύστημα υγείας της Ελλάδας βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια πιο στενή σχέση μεταξύ γυναίκας και γυναικολόγου, με συνεχή παρακολούθηση.
  • Με το υπερηχογράφημα, μπορούμε να ελέγξουμε την ανατομία και υγεία του εμβρύου, ώστε στην περίπτωση κάποιου προβλήματος υγείας να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη φροντίδα του μωρού.
  • Για την πιο υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης, αλλά και για την περίοδο πριν (γονιμότητα) και μετά (ανάρρωση) παίζουν ρόλο η ηλικία της γυναίκας, η σωματική κατάσταση, η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Δυστυχώς, αν μια γυναίκα έχει προβλήματα υπογονιμότητας, όταν μείνει έγκυος έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει μια δύσκολη εγκυμοσύνη.

Quotes

Η εγκυμοσύνη είναι ένας αγώνας δρόμου που ξαφνικά πρέπει να κάνει η γυναίκα στη ζωή της

Links και αναφορές

Peter Chamberlen

Ian Donald

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Οικογενειακές Αλυσίδες – Πέτρος Κεχαγιάς, Τζούλια Λαγιώτη

Next Article

Όταν Η Ζωή Ρέει – Dr. Αγγελική Κομποχόλη

Related articles