Now Reading
Πώς η Ανακύκλωση Χάρτινων Συσκευασιών Βοηθά στην Κυκλική Οικονομία – Γιάννης Ραζής

Πώς η Ανακύκλωση Χάρτινων Συσκευασιών Βοηθά στην Κυκλική Οικονομία – Γιάννης Ραζής

Γιάννης Ραζής – Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ)

Listen to “Πώς Η Ανακύκλωση Χάρτινων Συσκευασιών Βοηθά Στην Κυκλική Οικονομία – Γιάννης Ραζής” on Spreaker.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας της Tetra Pak “Go Nature Go Carton”, η Tetra Pak επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το πώς οι χάρτινες συσκευασίες τροφίμων ανακυκλώνονται και συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα των χάρτινων συσκευασιών; Ποια είναι η διαδικασία ανακύκλωσης που ακολουθείται στην Ελλάδα και κατά πόσο ο κόσμος είναι επαρκώς ενημερωμένος;


H Tetra Pak είναι η κορυφαία εταιρεία λύσεων συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων στον κόσμο. Στόχος της είναι η παροχή πρόσβασης σε ασφαλή τρόφιμα, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και η δημιουργία ακόμη πιο βιώσιμων χάρτινων συσκευασιών που θα αποτελούνται από φυτικά υλικά, θα είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.


Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το έργο της

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία επιχειρήσεων που παράγουν ή εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά. Μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να καλύπτουν το 96% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή η εταιρία ανακύκλωσης συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Η EEAA διαχειρίζεται το γνωστό σε όλους μας δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης, τους οποίους παρέχει στους Δήμους, όπως και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Συνολικά, 174.000 μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι σε γειτονιές όλης της χώρας, ενώ έχει διαθέσει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης 540 οχήματα.


Κάθε χρόνο, συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς με το έργο της αποφεύγονται εκπομπές 1.44 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 και εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια όση η ετήσια κατανάλωση 870.000 νοικοκυριών.


Η συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με την Tetra Pak


Εδώ και 30 χρόνια η EEAA συνεργάζεται με την Tetra Pak για τη συλλογή και ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών. Η ΕΕΑΑ χειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης, ενώ η Tetra Pak διερευνά την ανάπτυξη μιας ακόμη πιο βιώσιμης χάρτινης συσκευασίας, που θα είναι πλήρως ανανεώσιμη, ανακυκλώσιμη και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Με κοινό τους στόχο έναν ακόμη πιο βιώσιμο κόσμο, εργάζονται συνεχώς από κοινού για την ενίσχυση της συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών μέσω ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.


Τα πλεονεκτήματα μιας χάρτινης συσκευασίας για ρόφημα έναντι μιας πλαστικής


Το κυριότερο πλεονέκτημα της χάρτινης συσκευασίας είναι η ασφάλεια του περιεχομένου της. Χάρη στην ασηπτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, προστατεύεται η διατροφική αξία, το χρώμα, η υφή και η γεύση των υγρών τροφίμων έως και 12 μήνες, χωρίς την ανάγκη χρήσης συντηρητικών ή ψύξης. Παράλληλα, όμως, ενισχύεται η βιωσιμότητα, καθώς είναι φτιαγμένες από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.


Η συμβολή των χάρτινων συσκευασιών της Tetra Pak στην κυκλική οικονομία


Η Tetra Pak συμβάλλει στην κυκλική οικονομία ενισχύοντας τη διαδικασία ανακύκλωσης, καθώς δημιουργεί χάρτινες συσκευασίες σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται. Οι συσκευασίες της αποτελούνται από ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 70%, που προέρχεται από ξύλο από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση. Τα υλικά αυτά είναι πολύτιμα, καθώς αν ανακυκλωθούν σωστά μπορούν να αξιοποιηθούν για καινούργια, χρήσιμα προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία. Για παράδειγμα, το χαρτί μπορεί να μετατραπεί σε νέα προϊόντα χαρτιού, όπως χαρτοσακούλες, θήκες αυγών, είδη γραφικής ύλης, χαρτοκιβώτια, ενώ οι λεπτές επιστρώσεις πλαστικού και αλουμινίου αξιοποιούνται στην παραγωγή μονωτικών υλικών με πολλές εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία και τα έπιπλα.


Οι συσκευασίες συλλέγονται μέσω του δικτύου των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ για να ακολουθήσουν το ταξίδι για τα Κέντρα Διαλογής και στη συνέχεια στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM ECO στην Καρδίτσα για να αποκτήσουν νέα ζωή, μέσω της μετατροπής τους σε χρήσιμα προϊόντα έτοιμα προς καθημερινή και επαγγελματική χρήση, όπως γραφική ύλη, σουβέρ, παγκάκια, φράχτες, πάνελ και πινακίδες.


Η ΕΕΑΑ και η Tetra Pak έχουν συμβάλλει από κοινού σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών που “αγγίζει” το 28% στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2021 και το 2022 ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 2.500 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων.

Η ενημέρωση του κόσμου γύρω από τη διαδικασία της ανακύκλωσης

See Also


Από την αρχή της λειτουργίας της, η ΕΕΑΑ προάγει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση και τη σημαντικότητα της κυκλικής οικονομίας μέσα από επικοινωνιακές καμπάνιες, δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι τελικά η ορθή συμμετοχή καθημερινά στην ανακύκλωση εδράζεται και στην προσωπική επιλογή του καθενός μας.


Στην ανακύκλωση το τελικό αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο, μόνο εάν όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα λειτουργούν αποδοτικά: πολίτες, δήμοι που εκτελούν τη συλλογή, κέντρα διαλογής. Η ΕΕΑΑ όλα αυτά τα χρόνια, εκπαιδεύει τους πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση των χάρτινων συσκευασιών: από τον διαχωρισμό τους από τις υπόλοιπες συσκευασίες στο σπίτι, τον καθαρισμό από τα υπολείμματα μέχρι και τη στιγμή της απόρριψης στον μπλε κάδο, όπου οι συσκευασίες πρέπει να είναι διπλωμένες, χωρίς σακούλα.


Μάθετε περισσότερα για την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και το έργο της στο herrco.gr.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.