Πώς Σταματάς Το Κάπνισμα; – Δέσποινα Σαχπαζίδου
BSc Microbiology & Immunology/MPH. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας/ PHD Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Το 27,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι καπνίζει, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 36,7% που είχε καταγράψει αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.
Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα.
Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση, κατά 33,3% , του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.
Το κάπνισμα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο. Ακούστε τη συζήτηση και μάθετε γιατί καθώς και πολλά άλλα.
Show Notes
- Για να καταπολεμήσει κάποιος τον εθισμό του, πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από τους μύθους που πιστεύει για το τσιγάρο: “Μου αρέσει”, “Με χαλαρώνει”, “Μπορώ να το σταματήσω όποτε θέλω”,”Θα καπνίσω λιγότερο”, “Θα καπνίσω ελαφρά τσιγάρα”. Στην ουσία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και όχι μια συνήθεια, άρα χρειάζεται και την κατάλληλη βοήθεια για να το κόψει.
- Οι καπνιστές συνήθως ξεκινούν από μικρή ηλικία, ακόμη και από την παιδική ηλικία. Αυτό είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: α) της περιέργειας, β) της πίεσης των συνομηλίκων. Πρέπει, επομένως, να υπάρξει και η κατάλληλη ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μην ενδίδουν στις πιέσεις του περιβάλλοντος τους.
- Πως λειτουργεί: Η νικοτίνη πηγαίνει σε υποδοχές του εγκεφάλου και διεγείρει την έκκριση κάποιων ενδορφινών, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Όταν οι υποδοχείς αδειάσουν από τη νικοτίνη, δημιουργείται το αίσθημα της έλλειψης και της μετέπειτα νευρικότητας.
- Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι ο συνδυασμός των υποκατάστατων νικοτίνης και των προγραμμάτων ενδυνάμωσης των εξαρτημένων.
- Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ούτε είναι αθώο, ούτε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν υποκατάστατα στη νικοτίνη, πρέπει να κοπεί τελείως.
- Tip: Τι κάνουμε όταν νιώθουμε ανάγκη να καπνίσουμε; Για να αποπροσανατολιστεί ο εγκέφαλος από τη σκέψη του καπνίσματος, χρησιμοποιούμε τα 4 π: πίνουμε νερό, παίρνουμε βαθιά ανάσα, παύουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή, παρατείνουμε την ανάγκη για κάπνισμα. Το νερό, ιδιαίτερα, βοηθάει και πριν αλλά και μετά το κάπνισμα, καθώς ξεπλένει το στόμα και κατεβάζει την ποσότητα της νικοτίνης στον οργανισμό. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν και τα ξυλάκια κανέλας αντί για τσιγάρο, γιατί μπορούν να μιμηθούν την κίνηση του καπνίσματος, με κάτι όμως που έχει δυσάρεστη γεύση.
- Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποτροπών. Σημαντικό είναι να μην θεωρήσουμε πως το τσιγάρο είναι παντοδύναμο, ότι η κατάσταση είναι αβοήθητη. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, και ακόμη και αν κάποιος το αρχίσει ξανά, δεν πρέπει να παραιτηθεί αλλά να βρει τη δύναμη να το σταματήσει και πάλι.
Links και Αναφορές
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: