Now Reading
#235 – Πώς βάζουμε όρια – 2ο Μέρος – Δανάη Κίρλα

#235 – Πώς βάζουμε όρια – 2ο Μέρος – Δανάη Κίρλα

Δανάη Κίρλα – Κλινική Ψυχολόγος
Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Θεσσαλονίκης

danaikirla@gmail.com

Listen to “Πώς βάζουμε όρια – 2ο Μέρος – Δανάη Κίρλα” on Spreaker.

Η συνέχεια της συζήτησης με τη Δανάη για τα όρια.

Ακούστε το 1ο Μέρος εδώ.

Αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε σε παραδείγματα που έχουμε δυσκολίες να βάλουμε όρια, στα όρια μέσα στην οικογένεια, τις επιπτώσεις αν δεν μάθουμε να βάζουμε και πολλά άλλα.

Ακούστε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts.

Show Notes

  • Με το να ξεκινήσουμε με μικρά όρια, δείχνουμε στον εαυτό μας ότι το να τα υπερασπιζόμαστε είναι κάτι ακίνδυνο και παίρνουμε θάρρος για να κάνουμε και μεγαλύτερα βήματα.Αρχίζουμε να το μαθαίνουμε σαν δεξιότητα.
  • Το οτι δε λέμε όχι δε σημαίνει ότι συντηρούμε σωστές σχέσεις, γιατί υπάρχει μέσα μας μια καταπιεσμένη επιθετικότητα, η οποία θα βγει κάποια στιγμή, ακόμη και πάνω στην υγεία μας. Αν φερόμαστε, όμως, με σεβασμό στον εαυτό μας, θα αρχίσουν να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και οι άλλοι. Από την άλλη, αν μια σχέση τελειώσει επειδή θέσαμε τα όρια μας, αυτό σημαίνει πως η σχέση δεν ήταν τόσο δυνατή εξ αρχής.
  • Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται διαρκής ανασκόπηση, επιμονή και κουράγιο.
  • Πολλές φορές φοβόμαστε να βάλουμε όρια για να μην γίνουμε εγωιστές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα πρότυπα των media: Yπάρχει το πιο διεκδικητικό και επιθετικό πρότυπο, το οποίο συνήθως είναι ανδρικό και το πιο παθητικο, το οποίο συνήθως είναι θηλυκό. Έτσι, πολλές γυναίκες διστάζουν να διεκδικήσουν από φόβο μην φανούν κακιές ή εγωίστριες. Στην ουσία, ωστόσο, το να είναι καλή σημαίνει το να είναι παθητική. Στη μέση των δύο άκρων επιθετικότητας και παθητικότητας βρίσκεται ο διεκδικητικός εαυτός, αυτός που ξέρει την αξία του, θέτει όρια, επικοινωνεί, ξέρει να συμβιβάζεται όταν χρειαστεί, χωρίς όμως να θυματοποιείται.
  • Για να θέσουμε όρια χρειάζεται άμεση επικοινωνία. Η σιωπή δεν είναι όριο, είναι ένας passive aggressive μηχανισμός.
  • Πολλές φορές δεν βάζουμε όρια από φόβο της απόρριψης ή της μοναξιάς. Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε: Αξίζει να μειώνουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του για να μην δυσαρεστήσουμε κάποιον;

Ακούστε κι άλλα επεισόδια με την Δανάη Κίρλα εδώ.

See Also

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2025 GiatiOxi. All Rights Reserved.