Στωική Φιλοσοφία αντί για Ζάναξ – Χρίστινα Κούρφαλη

Share:

Χριστίνα Κούρφαλη – Συγγραφέας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Ο πιο καλότυχος άνθρωπος στον κόσμο είναι αυτός που δεν χρειάζεται την καλή τύχη, και ο πιο δυνατός αυτός που εξουσιάζει τον εαυτό του.
Σενέκας Ε.Μ. 90.34

Η στωική φιλοσοφία μας έχει ξανά απασχολήσει στο giatioxi στο podcast με τον Αντώνη Αρβανιτάκη που όσοι το έχετε ακούσει, θυμάστε ότι είπε πόσο τον βοήθησε να ξεπεράσει την προσωπική του τραγωδία το βιβλίο “The obstacle is the way” του Ryan Holiday.

Βασικά Σημεία:

Οι απαρχές της Στωικής Φιλοσοφίας
Ο Ζήνωνας, ο Θεμελιωτής της Στωικής Φιλοσοφίας
Ο Μάρκος Αυρήλιος, ο πιο διάσημος practitioner της στωικής φιλοσοφίας.
O Χρισιππος
Ο Κλεάνθης
Σενέκας
Επίκτητος
Κλεάνθης

Τα 4 πρόσωπα του ανθρώπου

Η έννοια της Αρετή
Η έννοια της Αταραξίας

Η φράση του Σενέκα στην αρχή είναι στην 1η σελίδα του βιβλίου της Χριστίνας Κούρφαλη “Η Στωική Τέχνη του Βίου” (Εκδόσεις Θύραθεν).

Σήμερα εγκαινιάζεται το newsletter του GiatiOxi και #GiatiOxiBookClub. Με το newsletter θα έχουμε άμεση επικοινωνία πια, χωρίς να μεσολαβεί ο αλγόριθμος των social media. Εγγραφή εδώ.

#GiatiOxiBookClub

Το 1ο βιβλίο του #GiatiOxiBookClub είναι το “Τα Εις Εαυτόν” του Μαρκου Αυρήλιου.

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, κατά τη διάρκεια των Παρθικών πολέμων (170 μ.Χ.  – 180 μ.Χ.), μέσα σε ένα αντίσκηνο κατέγραφε στα ελληνικά τους συλλογισμούς του, έδινε στον εαυτό του συμβουλές και κρατούσε σημειώσεις με σκοπό να αντέξει τις δυσκολίες και να μην παρασυρθεί από το χείμαρρο των γεγονότων χωρίς να σκοπεύει για να τα δημοσιεύσει.

Ένα πνευματικό ημερολόγιο (σαν μια πρακτική “Journaling” που την έχουμε αναφέρει στο podcast για τη Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους με την Κατερίνα Χλωροκώστα) που αποτελεί ένα προσωπικό οδηγό αυτοβελτίωσης και διακυβέρνησης. Έμεινε στην ιστορία ως “Τα εις εαυτόν” ή όπως είναι διεθνώς γνωστό “Meditations”.

Μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο εδώ. Είναι σχετικά μικρό (στη μια σελίδα είναι το πρωτότυπο και δίπλα είναι η μετάφραση). Μας δίνω μέχρι 31 Μαΐου (δεν έχω ξανά συντονίσει λέσχη βιβλίου οπότε ζητάω την επιείκεια σας) για να διαβάσουμε το βιβλίο. Όταν βρίσκετε κάτι ενδιαφέρον μπορείτε να το ανεβάζετε στα social media με tag GiatiOxi και #giatioxibookclub και στο τέλος, θα δοθούν 2 αντίτυπα από το βιβλίο της Χριστίνας Κούρφαλη και 2 αντίτυπα από τα “Εις Εαυτόν” (Εκδόσεις Θύραθεν και τα δύο). Περισσότερα για το διαγωνισμό στα social media του GiatiOxi!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Επιχειρείν Εμπνευσμένο από τη Φύση – Paul Ευμορφίδης, Coco-Mat

Next Article

Άθληση και Διατροφή – Dr. Ιωάννα Πασπαλά

Related articles