Τα Πάντα Για Το Aikido – Αλέξανδρος Λαρχανίδης, Τζίνα Λέφα

Share:

Αλέξανδρος Λαρχανίδης

Τζίνα Λέφα I Dan

Σχολή Dojo Θεσσαλονίκη 

www.dojo-thessaloniki.gr

Tο Aikido είναι μια μη επιθετική πολεμική τέχνη με τεράστια έμφαση στην προσωπική έξέλιξη και αυτοβελτίωση του ασκούμενου τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Το Aikido, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Morihei Ueshiba (1883-1969), είναι μια σύγχρονη Ιαπωνική τέχνη γεννημένη μόλις μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο δάσκαλος Ueshiba γνωστός και ως O’sensei (ή αλλιώς Μεγάλος δάσκαλος στους παραδοσιακούς κύκλους του Αϊκίντο), έχοντας δει από κοντά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου θέλησε να δημιουργήσει μια τέχνη βασισμένη στην ειρήνη και την αρμονία ανατρέποντας έτσι τα συστήματα που είχαν σκοπό να αφαιρούν ζωές και να βλάπτουν τον άνθρωπο.

Οφέλη

Τα οφέλη της ενασχόλησης με το Aikido είναι τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.

Στο σωματικό επίπεδο πρόκειται για μια ασφαλής εξάσκηση που καλλιεργεί την ευκινησία, την ευλυγισία και δύναμη του ασκούμενου.

Σε πνευματικό επίπεδο, βελτιώνεται η ψυχολογία του ατόμου καθώς βοηθάει στην αντιμετώπιση καταστάσεων υπό πίεση, βοηθώντας να διατηρεί κανείς ηρεμία και διαύγεια σε νου και σώμα.

Το Aikido έχει χαρακτηριστεί ως διαλογισμός σε κίνηση (moving zen), ενώ παράλληλα ο ίδιος ο ιδρυτής αναφέρει πως η κληρονομιά του είναι να καταφέρει ο άνθρωπος να ζει μια υγιή και καθαρή ζωή.

Το Aikido χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο για διαφορετικούς ευεργετικούς σκοπούς όπως είναι η αποφυγή βίας σε ταραχώδεις καταστάσεις στην Ιαπωνία, και γι’ αυτό το λόγο είναι μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενός αστυνομικού. Καθώς επίσης στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται σε κέντρα αποκατάστασης.

Η εξάσκηση

To Aikido γίνεται με παραδοσιακό τρόπο όπου έμπειροι και αρχάριοι μαθητές εξασκούνται μαζί μαθαίνοντας ο ένας απ’ τον άλλο σε πλαίσια συνεργασίας και συλλογικής προσπάθειας. Στην τέχνη αυτή δεν υπάρχουν αγώνες και πρωταθλήματα, νικητές ή χαμένοι, κάποιο βάθρο που θα νιώσει κάποιος ‘ο καλύτερος‘. Όλοι οι μαθητές εξελίσσονται ταυτόχρονα βοηθώντας ο ένας τον άλλο, δίνοντας έμφαση στην ενότητα και τη συλλογικότητα ως τις πιο βασικές αρχές.

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με στο podcast της συζήτησης που βρίσκεται κάτω από την εικόνα στο widget του Soundcloud.

Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν.

 

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:

TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast

και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Χαρακτηριστικά Της Αρμονικής Μακροχρόνιας Σχέσης – Σταύρος Καρπουχτσής

Next Article

24 Ώρες στη Θεσσαλονίκη με τον Κωνσταντίνο Σφήκα

Related articles