Μια Συζήτηση Για Την Ψυχοθεραπεία – Δανάη Κίρλα

Share:
Δανάη Κίρλα – Κλινική Ψυχολόγος danaikirla@gmail.com Μια συζήτηση γύρω από την ψυχοθεραπεία με την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Δανάη Κίρλα. Ακούστε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts! Show notes
  • Ψάχνοντας για ψυχοθεραπευτή, καλό είναι αρχικά να του κάνουμε ερωτήσεις στην πρώτη, αναγνωριστική συνεδρία σχετικά με την εμπειρία του, την εξειδίκευση του κλπ, όπως μπορεί και αυτός να μας κάνει κάποιες ερωτήσεις για να μας γνωρίσει. Η πρώτη συνεδρία δεν είναι δεσμευτική.
  • Ελέγχουμε και τα προσόντα του ψυχοθεραπευτή και την ποιότητα της σχέσης που δημιουργούμε μαζί του, τη χημεία μας.
  • Σημασία έχει επίσης και το πώς νιώθουμε μετά από κάθε συνεδρία: Δεν θέλουμε έναν ψυχοθεραπευτή που πηγαίνει συνέχεια με τα νερά μας. Μπορεί να χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες, όμως όταν φεύγουμε από τη συνεδρία δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα ή να αγχωνόμαστε για την επόμενη. Στόχος είναι να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε.
  • Αν κάποιος θεραπευόμενος νιώσει ότι η θεραπευτής ξεπερνάει κάποια όρια και έχει μια πολύ άσχημη εμπειρία μαζί του μπορεί να απευθυνθεί σε συλλόγους του κλάδου.
  • Αυτό που πρέπει να περιμένει ο θεραπευόμενος από τον ψυχοθεραπευτή είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσει τα συναισθήματα του, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Δεν υπάρχει η απόσταση, όπως είχαμε παλιότερα με τον θεραπευτή-αυθεντία. Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα και απλά στη ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευτής δεν έχει τη μαγική συνταγή που θα λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε έχει την ευθύνη της ζωής μας. Δεν είναι ούτε γονιός, ούτε φίλος μας.
  • Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είναι επίπονη. Μας αποκαλύπτει πράγματα για τον εαυτό μας που δεν ξέραμε ή δεν θέλαμε να κοιτάξουμε κατάματα, αποκαθηλώνει και αποκαλύπτει.
  • Ποτέ δεν πρέπει ο θεραπευτής να πάει αυτός σε κάποιον και να του πει “Έλα σε μένα”. Ο θεραπευόμενος είναι αυτός που κάνει το αίτημα.
Links και αναφορές Ήθος Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media: Instagram @desp1na_k Twitter @desp1na_k Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: Facebook Instagram @giatioxi Twitter @giati_oxi
Previous Article

Το Μέλλον Της Εργασίας – Μαρίκα Λάμπρου

Next Article

Startups Από Την Πλευρά Του Επενδυτή – Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου

Related articles