Το Στίγμα της Οριακής Διαταραχής και της Ψυχικής Ασθένειας – Φραγκίσκος Γονιδάκης

Share:

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

fragoni@yahoo.com

Συζητήσαμε στο επεισόδιο:

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBD)
Πώς επιλέγω θεραπευτή και είδος ψυχοθεραπείας
Τι συμβαίνει με την αλλαγή θεραπευτών και την παύση της θεραπείας
Το στίγμα η αντιμετώπιση των ανθρώπων με Οριακή Διαταραχή από το σύστημα υγείας
Γιατί θεωρούνται δύσκολοι οι ασθενείς με Οριακή Διαταραχή
Η συχνότητα της Οριακής Διαταραχής
Οι διαταραχές έχουν και φωτεινά σημεία
Η ενσυναίσθηση στους θεραπευτές και στους γιατρούς
Η διατροφικές διαταραχές και η ΟΔ
Η ικανότητα του εγκεφάλου για αυτοθεραπεία
Η σημασία του να χτίσεις “φωτιές” γύρω σου που να σου επιτρέπουν να ζεις μια ζωή συνδεδεμένη.

Show notes

  • Η επιλογή ψυχοθεραπευτή και είδους θεραπείας βασίζεται σε δύο πόλους: Από τη μια, μέσω της evidence based psychotherapy ο κάθε θεραπευτής ψάχνει το θεραπευτικό μοντέλο που έχει τις περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την κατάσταση του ασθενή. Από την άλλη, έχουμε τη σύνδεση του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή, ο οποίος οφείλει να τον κατευθύνει προς την κατεύθυνση που έχει την ισχυρότερη απόδειξη ότι μπορεί να τον βοηθήσει.
  • Ένα κομμάτι του στίγματος της ψυχικής ασθένειας είναι η μομφή, η κατηγορία δηλαδή ότι ο ασθενής φταίει για την ασθένεια του. Ιδιαίτερα για στις διαταραχές προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής και στην ουσιοεξάρτηση το φταίξιμο είναι πάρα πολύ έντονο και επειδή τα έχει κάποιος (σα να είναι επιλογή του) και επειδή δεν γίνεται καλά.
  • Πολλές φορές και οι ίδιοι οι ειδικοί της ψυχικής υγείας μπορεί να στιγματίσουν τους ασθενείς. Ιδιαίτερα, τα άτομα που πάσχουν από οριακή διαταραχή θεωρούνται “δύσκολοι” ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γιατί άτομα με αυτή τη διαταραχή χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία στην απόρριψη. Αν νιώσουν, επομένως, κάτι τέτοιο από έναν θεραπευτή μπορεί να έχουν μια έντονη αντίδραση. Ο θεραπευτής, από την πλευρά του, αν έχει ήδη μια στερεοτυπική αντίληψη για την οριακή διαταραχή, βλέποντας αυτή την αντίδραση, η αντίληψη του επιβεβαιώνεται. 
  • Η ενημέρωση είναι το μέσο για να εξαλειφθεί το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. Τα στερεότυπα μπορεί να βοηθούν τους ειδικούς να αναγνωρίζουν γρήγορα κάποιες συμπεριφορές, δεν πρέπει να καθορίζουν όμως τον ασθενή. 
  • Η οριακή διαταραχή απασχολεί ένα ποσοστό 2-3% του πληθυσμού και είναι εντονότερη σε πιο νεαρές ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου η φύση της διαταραχής μαλακώνει και οι ασθενείς της δεν παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά της. Αυτό που παραμένει είναι η δυσκολία στις διαπροσωπικές και ιδιαίτερα στις ερωτικές σχέσεις.
  • Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της οριακής διαταραχής, καθώς αποτελεί τη μόνη διαταραχή προσωπικότητας που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ακόμη περισσότερο αν γίνεται και ψυχοθεραπεία.
  • Η οριακή διαταραχή δεν έχει μόνο σκοτεινές πλευρές. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι πολύ δημιουργικά, είναι δοτικοί συναισθηματικά και παρατηρητικοί στα συναισθήματα των άλλων.
  • Η οριακή διαταραχή συνοδεύεται πολλές φορές με κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος διαλύεται από το συναίσθημα, προσπαθεί με κάποιον τρόπο να το ρυθμίσει. Η χρήση ουσιών ή η διατροφική διαταραχή μπορεί να τους δώσει κάποιον έλεγχο στο τεράστιο άγχος που έχουν. Χαρακτηριστικό της οριακής διαταραχής είναι το συνεχόμενο αίσθημα οδύνης.
  • Ένα από τα πιο μεγάλα στερεότυπα για την ψυχική ασθένεια είναι η άποψη ότι είναι σπάνια. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι πολύ πιο σύνηθες απ’ ότι πιστεύουμε, απλά ο κόσμος δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτό.
  • Όπως όλα τα άλλα όργανα μας, ο εγκέφαλος μπορεί να αρρωστήσει, έχει όμως και τη δυνατότητα αυυτοθεραπείας. Αυτό ακριβώς κάνει και η ψυχοθεραπεία: Μέσα από τον λόγο, ο οποίος είναι προϊόν παραγωγής του εγκεφάλου, θεραπεύεται το ίδιο το όργανο.

Links και αναφορές

Joker

Girl, Interrupted

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

A Beautiful Mind

Keith Richards

Gabor Maté

Tim Ferriss

Ακούστε το podcast για την Οριακή Διαταραχή εδώ.

Τα βιβλία του Φραγκίσκου Γονιδάκη είναι:

Μιλώντας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία, Εκδόσεις Βήτα

Ψυχογενής Ανορεξία, Αυτοφυλακισμένες Κοπέλες και το Μονοπάτι προς την Έξοδο, Εκδόσεις Βήτα

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση, Φραγκίσκος Γονιδάκης, Χαρίλα Ντιάνα, Εκδόσεις Πεδίο

Η Θεραπευτική Σχέση, Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις από την Ψυχαναλυτική, τη Γνωσιακή και τη Συστημική Οπτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, Συλλογικό – Γρηγόρης Βασλαματζής, Φραγκίσκος Γονιδάκης, Γιάννης Ζέρβας

Η εικόνα είναι του Καλλιτέχνη Toby Allen

 

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook Instagram @giatioxi Twitter @giati_oxi
Previous Article

The Mindspark – Επιχειρείν, Μάθηση και Ανθεκτικότητα – Μαρία Μπόζογλου

Next Article

Πώς να ολοκληρώνετε τις δουλειές σας – Απόστολος Κρητικός

Related articles