Τοξικό Περιβάλλον & Mobbing στην Εργασία – Ζωή Φράγκου

Share:

Ζωή Φράγκου – Οργανωσιακή Ψυχολόγος, Business Coach και Σύμβουλος Αλλαγής Κουλτούρας.

www.fragouzoe.com

Linkedin

Instagram

Listen to “Τοξικό Περιβάλλον & Mobbing στην Εργασία – Ζωή Φράγκου” on Spreaker.

Show Notes

  • Τοξικό εργασιακό περιβάλλον: Eίναι ένας χώρος εργασίας που χαρακτηρίζεται από σημαντικά δράματα και διαμάχες, όπου οι προσωπικές διενέξεις συχνά βλάπτουν την παραγωγικότητα.
  • Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον οδηγεί σε αυξημένο άγχος στην καθημερινή επαγγελματική, αλλά και προσωπική ζωή. Οι εργοδότες που ασκούν πίεση, τα αυστηρά deadlines, το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης κ.α. είναι σημάδια ενός τοξικού χώρου εργασίας. Η έλλειψη αναγνώρισης, η ευνοϊκότητα, η ανθυγιεινή επικοινωνία, τα κουτσομπολιά και ο μεγάλος κύκλος εργασιών είναι μερικοί λόγοι που προκαλούν κουλτούρα εργασιακής εξουθένωσης. Η τοξικότητα στο χώρο εργασίας περιλαμβάνει, επίσης, κακή ηγεσία, κακές ικανότητες διαχείρισης, χαλαρό κώδικα δεοντολογίας και έλλειψη επικοινωνίας.
  • Splitting: Ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που επιτρέπει στα άτομα να διατηρούν ταυτόχρονα αντιφατικές στάσεις απέναντι στον εαυτό και τους άλλους, αλλά επίσης αποτρέπει μια άποψη που ενσωματώνει και τις δύο ιδιότητες ταυτόχρονα. Μπορεί να αναφέρεται σε μια ποικιλία διαιρέσεων εντός της προσωπικότητας και της συνείδησης, να περιλαμβάνει διαχωρισμό μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών πραγματικοτήτων, συνειδητό ή ασυνείδητο. Ο μηχανισμός άμυνας του διαχωρισμού (splitting) μοιάζει με την διπολική σκέψη ή αλλιώς άσπρο-μαύρο. Δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιβολίες και αβεβαιότητα, αφού τα πάντα στον κόσμο θεωρούνται ως όλα καλά ή όλα κακά και τίποτα στο ενδιάμεσο. Με άλλα λόγια, τα πάντα είτε μαύρο είτε άσπρο, που το γκρι δεν υπάρχει ως επιλογή.
  • Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει ως αποτέλεσμα της τοξικότητας των ίδιων των Ελλήνων, αλλά λόγω της δυσκολίας διαχείρισης και ακόμη περισσότερο της απουσίας των ορίων. Η ελληνική κοινωνία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση της γειτονιάς, των φίλων και δεν μαθαίνουμε πώς να οριοθετούμε και πώς να προσαρμοζόμαστε στα όρια. Είναι πιθανό πως το να θέτουμε όρια στους άλλους, μπορεί να μας φανεί έως και αγένεια.
  • Είναι σημαντικό πως όλο και περισσότερες γυναίκες νιώθουν, πλέον, άνετα να εκφράσουν ότι τις ενδιαφέρει η καριέρα και αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τη δουλειά τους και μάλιστα χωρίς (ή έστω με λιγότερη) ενοχικότητα. 
  • Mobbing: H ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Περιλαμβάνει κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική/ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Πρόκειται για συστηματική, μεθοδική και συνεχή άσκηση ψυχολογικής βίας και διαμόρφωση εχθρικού εργασιακού κλίματος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του εργαζόμενου. Συχνά οδηγεί σε ολοκληρωτική εξάντληση (burn-out) του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Links και αναφορές

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Μακιγιάζ, YouTube & Μινιμαλισμός – Κλαίρη Δημοπούλου

Next Article

Πώς η Οικονομία Καθορίζει τη Ζωή σου; – Κοσμάς Μαρινάκης

Related articles