#324 – Η Ιστορία Πίσω Από το Negroni και το Dry Martini – Αριστοτέλης Παπαδόπουλος
Αριστοτέλης Παπαδόπουλος – Παγκόσμιος Νικητής του World Class 2009, Δημιουργός του Soulshaker Bar Services
Ο μοναδικός Έλληνας που κέρδισε τον τίτλο “World Class Bartender of the Year 2009” της Diageo Reserve Brands, στο Λονδίνο και Ιδρυτής της Soulshakers μας μιλάει για τις ιστορίες πίσω από το Dry Martini και το Negroni.
Bonus στο τέλος του επεισοδίου συνταγή για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι λικέρ limoncello!
Show Notes
- Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα παρατηρείται άνθηση των cocktail bars.
- Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ο ιπποκράτειος οίνος που περιελάμβανε κρασί, βότανα και μπαχαρικά, τις ιδιότητες των οποίων προσπαθούσαν και να διατηρήσουν. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο βερμούτ.
- Διάφορα λικέρ ανά τον κόσμο έχουν «θεραπευτικές ιδιότητες», καθώς για αυτό τον λόγο και ξεκίνησαν (benedictine, chartreuse κ.α.).
- Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της λέξης cocktail. Σύμφωνα με τις πιθανότερες εκδοχές:
1. Ο στρατηγός Lafayette που συμμετείχε στον αγώνα κατά των Άγγλων στην Αμερικανική Επανάσταση έφερε τη λέξη στην Αμερική, όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια το 1777.
2. Ο Γάλλος Antoine Peychaud, ο οποίος άνοιξε το φαρμακείο του στη Νέα Ορλεάνη το 1790, χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα Γαλλικά).
- Όταν οι αλχημιστές ξεκίνησαν να παράγουν αλκοόλ, ξεκίνησαν και οι πρώτες αναμίξεις με μπαχαρικά και βότανα.
- Γνωστά cocktails (Knickerbocker, Japanese cocktail κ.α.) δημιουργήθηκαν από bartenders που εργαζόταν σε ξενοδοχεία.
- Τα cocktails καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Στην Ελλάδα, τα cocktails που καταναλώνονται περισσότερο είναι το mojito και το negroni.
- Dry Martini cocktail: ανάμιξη από τζιν ή βότκα, ξηρό βερμούτ και bitters πορτοκάλι. Δεν υπάρχει ακριβής συνταγή, καθένας πειραματίζεται στις ποσοστώσεις των υλικών του.
- Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο James Bond έπιναν dry martini. O φανταστικός χαρακτήρας συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του cocktail. Γέννησε και την περίφημη φράση «Shaken, not stirred» – «χτυπημένο, όχι ανακατεμένο».
- Negroni cocktail: ανάμιξη από τζιν, κόκκινο γλυκό βερμούτ και campari σε ισόποσα μέρη. Ξεκίνησε την «καριέρα» του ως απεριτίφ και είναι ο ορισμός της ισορροπίας και της απλότητας. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερη φήμη.
Links και αναφορές
- Soulshakers Bar Services
- Cocktail (ταινία)