#43 – Κρασί για Dummies – Στέλιος Δημητριάδης
Στέλιος Δημητριάδης – Οινολόγος
Ο οινολόγος Στέλιος Δημητριάδης της διαδικτυακής κάβας www.mycava.gr και δημιουργός του παιχνιδιού Wine Bingo σε μία συζήτηση για απορίες και ερωτήσεις για το κρασί. Κρασί για πρωτάρηδες λοιπόν.
- Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος να επιλέγουμε κρασί είναι: λευκά κρέατα και σάλτσες – λευκά κρασιά, κόκκινα κρέατα και σάλτσες – κόκκινα κρασιά. Ήπια και ενδιάμεσα πηγαίνουμε σε ροζέ κρασιά.
- Στην Ελλάδα υπάρχουν 350 ποικιλίες σταφυλιών. Οι πιο διάσημες ποικιλίες στα λευκά είναι το ασύρτικο, το μοσχοφίλερο και η μαλαγουζιά και στα κόκκινα, από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νάουσα το ξινόμαυρο και από τη Νότια Ελλάδα, η ποικιλία αγιωργίτικο από τη Νεμέα.
- Ο φελλός και το καπάκι δεν σημαίνουν τίποτα για την ποιότητα του κρασιού.
- Ο χρωματισμός του κρασιού γίνεται από τη φλούδα του σταφυλιού.
- Τα κόκκινα κρασιά προκύπτουν από κόκκινα σταφύλια. Τα λευκά κρασιά προέρχονται και από λευκά σταφύλια και από κόκκινα.
- Τα κόκκινα κρασιά που είναι ελαφρώς παλαιωμένα καλό θα είναι να τα βάζουμε στην καράφα για 15 λεπτά ως μισώ ώρα πριν τα σερβίρουμε.
- Στο εστιατόριο, ο σομελιέ ή ο σερβιτόρος, μας ζητάνε να δοκιμάσουμε το κρασί για να ελέγξουμε αν είναι ελαττωματικό και όχι είναι του γούστου μας.
- Το σωστό είναι να κρατάμε το ποτήρι του κρασιού από το ποδαράκι του ποτηριού αλλά, όπως μας λέει και ο Στέλιος, το κρασί είναι απόλαυση όποτε ας κρατάμε το ποτήρι μας από όπου θέλει ο καθένας μας!
Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.
iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν. Φυσικά και μέσω iTunes.
Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:
TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast
και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.
Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!
GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: