Now Reading
Τα Στερεότυπα Στις Σχέσεις & Στα Φύλα – [Μέρος 1ο] – Βαγγέλης Λιότζης

Τα Στερεότυπα Στις Σχέσεις & Στα Φύλα – [Μέρος 1ο] – Βαγγέλης Λιότζης

Δρ. Ευάγγελος Λιότζης – Ειδικός σεξουαλικότητας, Σύμβουλος σεξ, σχέσεων και γάμου

www.pureaffairs.gr

Show Notes

  • Έμφυλα στερεότυπα: είναι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις με βάση τις οποίες αποδίδονται αυθαίρετα χαρακτηριστικά και ρόλοι στα δύο φύλα. Οι γενικεύσεις αυτές, στις οποίες εκτιθέμεθα από νεαρή ηλικία, έχουν πολλές συνέπειες σε όλο το φάσμα της ζωής διαμορφώνοντας και συντηρώντας τους κυρίαρχους έμφυλους ρόλους.
  • Τα στερεότυπα παραμένουν και ενισχύονται όσο δεν υπάρχει διάθεση για να αναζητήσουμε πληροφορίες, να ενημερωθούμε ή να τα αντιμετωπίσουμε με κριτική σκέψη. 
  • Συνήθως, η συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κριτικής απέναντι στις πρακτικές ομορφιάς που αποτελούν την πιο σημαντική πτυχή της γυναικείας καταπίεσης.
  • Οι εικόνες της ιδανικής γυναικείας ομορφιάς, συχνότερα, αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρότυπα. Στη βάση αυτή, η επαφή με τον δημόσιο λόγο περί ομορφιάς (με την έννοια της σύγκρισης του σώματος της γυναίκας σε σχέση με εκείνο που προβάλλεται) μπορεί να δημιουργήσει μία αίσθηση αμηχανίας και να επηρεάσει την ικανοποίηση των γυναικών τόσο με το σώμα τους, όσο και με την αυτοεκτίμηση τους.
  • Αντίστοιχα από την πλευρά των ανδρών, η διάχυση των κοινωνικά κατασκευασμένων στερεοτύπων έχει οδηγήσει σε αυτό που τα τελευταία χρόνια αποκαλείται στην επιστημονική κοινότητα “αρρενωπότητα σε κρίση”. Μια μίξη παραδοσιακών στοιχείων και μεταμοντέρνων απαιτήσεων συνθέτει ένα πολύ αρνητικό μείγμα για τον σύγχρονο άντρα, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτει πως η κυρίαρχη πατριαρχική λογική υποσκάπτει και τον ίδιο.
  • Αναφορικά με τις σχέσεις επικρατεί ένα συνειδητά απολιτικό καθεστώς που συνήθως δομείται από “δύο μέτρα και δύο σταθμά” (double standards) και ουσιοκρατικά στερεότυπα.
  • Εσωτερικευμένος μισογυνισμός ή σεξισμός: ονομάζεται η πεποίθηση που έχουν οι γυναίκες μιας κοινωνίας αφενός ότι τα στερεότυπα, τα πρότυπα και οι ρόλοι  που προωθεί η κοινωνία αναφορικά με τη γυναικεία συμπεριφορά είναι απαραίτητο να ακολουθούνται από κάθε γυναίκα, αφετέρου ότι στην περίπτωση που η στάση και οι επιλογές μιας γυναίκας δεν θεωρούνται “αρμόζουσες”, θα δεχτεί την κατάκριση των υπολοίπων.
  • Πουριτανισμός: είναι δογματική θρησκευτική τοποθέτηση που αναπτύχθηκε κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη σύγχρονη εποχή, ο πουριτανισμός εκφράζει το ακραίο πνεύμα του συντηρητισμού.
  • Το μάρκετινγκ της αδυναμίας των γυναικών, ουσιαστικά υπονομεύεις εκ νέου τη θέση τους. Παρατηρείται συχνά, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί άντρες να υποστηρίζουν έντονα τις γυναίκες και τις διεκδικήσεις τους, να στηλιτεύουν τον σεξισμό και τον μισογυνισμό με μία χρησιμοθηρική λογική. Πολλές φορές, η υποστήριξη και η κριτική τους μπορεί να είναι εντονότερη και από αυτή που ασκούν οι ίδιες οι γυναίκες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η συμπεριφορά τους να είναι σεξιστική και στερεοτυπική. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μορφή ιπποτικού σεξισμού. 

Ακούστε το podcast με το 2ο μέρος της συζήτησης για τα στερεότυπα με τον Βαγγέλη Λιότζη “Στερεότυπα & Σχέσεις” εδώ.

Ακούστε και άλλα podcast με τον Βαγγέλη Λιότζη εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

See Also

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.