Τα Παιδιά, τα Συναισθήματα & τα Όρια – Έρα Μουλάκη

Share:

Έρα Μουλάκη – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
eramoulaki.gr

-Τα παιδιά και η Πανδημία
-Τα συναισθήματα στην μικρή ηλικία
-Οι προσδοκίες των γονιών/φροντιστών
-Η έκφραση των συναισθημάτων των ενηλίκων

Τα όρια μας είναι δική μας ευθύνη. Είναι σημαντική η ανάληψη της ευθύνης για αυτά που νιώθουμε και αυτά που κάνουμε. Η ανάληψη ευθύνης δημιουργεί ένα χώρο για να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε. 

Τα παραμύθια της Έρας τα βρίσκετε εδώ. 

Show notes

  • Το πώς διαχειρίζονται τα παιδιά την πανδημία και την καραντίνα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το πώς διαχειρίζονται αυτές τις συνθήκες οι γονείς. 
  • Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι το γεγονός πως ενώ οι γονείς βρίσκονται κυρίως πλέον στο σπίτι, ο ελεύθερος χρόνος τους, άρα και χρόνος ενασχόλησης με τα παιδιά, μειώνεται όλο και περισσότερο. Αυτό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να περνούν όλο τον χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη, κάτι που μπορεί να αποδεχτεί καταστροφικό για το παιδί. Σύμφωνα με το βιβλίο Unselfie της Michele Borba αυτό που προάγει την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών είναι η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, όχι η διαδικτυακή επικοινωνία.
  • Τα παιδιά από βρεφική ηλικία μαθαίνουν ασυνείδητα να επεξεργάζονται τα συναισθήματα. Γι’αυτό είναι σημαντικό και οι ίδιοι οι γονείς να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους, διότι αυτοί στη συνέχεια θα μάθουν στο παιδί να κάνει το ίδιο. 
  • Αν ο γονιός για παράδειγμα αντιδρά στα συναισθήματα του παιδιού με θυμό, τότε το παιδί κλείνεται στον εαυτό του και γίνεται ένα κουβάρι συναισθημάτων, που το ίδιο δεν μπορεί να αναγνωρίσει. Ο γονιός καλείται να έρθει αντιμέτωπος και με τα συναισθήματα του παιδιού του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Ξαναζεί τα δικά του συναισθήματα.
  • Ο γονιός δεν πρέπει να διστάζει να παραδεχτεί στο παιδί ότι δεν ξέρει κάτι ή ότι έχει κάνει λάθος. 
  • Έχει πολύ μεγάλη σημασία να θέσουμε τα όρια μας, και σε συναισθηματικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Τα όρια μας είναι δική μας ευθύνη, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι για τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Ειδικά ένας γονιός, για να μπορέσει να ισορροπήσει όλες τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να κάνει μια εσωτερική διαπραγμάτευση και να δώσει χώρο και χρόνο στον εαυτό του να ξεκουραστεί.
  • Ακόμη και αν αρχικά δεν έχουμε μια καλή αντίδραση, μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα σε δεύτερο χρόνο.
  • Το παιχνίδι και τα παραμύθια αποτελούν μια αναπαράσταση της πραγματικότητας και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να παρατηρήσει και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του. 
  • Σαν γονείς, πρέπει να βοηθήσουμε αρχικά το παιδί να αποκτήσει επίγνωση των συναισθημάτων του, να τα αναγνωρίσει και όχι να τα αμφισβητεί, και στη συνέχεια να θέσει τα όρια του. 

Το βιβλίο που αναφέρει η Έρα: Unselfie, Michelle Borba

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Τα μυστήρια του εγκεφάλου και ο έρωτας – Γιώργος Παξινός (George Paxinos)

Next Article

Σπίτι σε Τάξη με τη Μέθοδο Marie Kondo – Ελένη Χρυσικού

Related articles