Now Reading
#299 – Τα Πάντα για το Cognac – Γιάννης Κοροβέσης

#299 – Τα Πάντα για το Cognac – Γιάννης Κοροβέσης

Γιάννης Κοροβέσης – Bar consultant – Drinks Editor – Bartending Instructor

Instagram
Facebook

Συζητήσαμε με τον Γιάννη Κοροβέση για το πώς γίνεσαι Cognac Educator, την ιστορία του cognac, την απαιτητική διαδικασία παραγωγής του στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας, καθώς και για τους τρόπους που μπορούμε να το απολαύσουμε.

Show Notes

See Also

  • Η πρώτη ύλη του cognac είναι το σταφύλι, ένα υλικό που διαθέτει πρωτογενή αρώματα, τα οποία και μεταφέρονται στο τελικό απόσταγμα που απολαμβάνουμε στο ποτήρι μας. Παράγεται στην ομώνυμη πόλη Cognac της νοτιοδυτικής Γαλλίας και είναι εθνικό προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Παράγεται αποκλειστικά στην Γαλλία και στην ευρύτερη περιοχή του Cognac.
  • Το κονιάκ είναι ένα είδος brandy, όμως πιο εξειδικευμένο. Γεννήθηκε τον 17ο αιώνα και για την γέννησή του ευθύνονται οι Ολλανδοί έμποροι.
  • Η παραγωγή του cognac γίνεται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και με μια διαδικασία που πρέπει να τηρείται με “θρησκευτική ευλάβεια”. Το cognac ωριμάζει και έχει ελάχιστη παλαίωση τα 2 χρόνια βάσει νομοθεσίας.
  • Οι βασικές κατηγορίες του cognac είναι:
  1. VS (Very Special)
  2. VSOP (Very Superior Old Pale)
  3. Napoleon ή ΧΟ (Extra Old)
  4. ΧΧΟ (Extra Extra Old)
  • Στην Ελλάδα, για χρόνια το cognac συγχεόταν με το brandy και το Metaxa, προϊόν-κατηγορία από μόνο του, καθώς και ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική ποτοποιία.
  • The big 4 – οι οίκοι με την μεγαλύτερη παραγωγή cognac είναι:
  1. Hennessy Cognac
  2. Courvoisier Cognac
  3. Rémy Martin
  4. Martell Cognac
  • Τις τελευταίες δεκαετίες το cognac έχει γίνει σύμβολο της χιπ χοπ κουλτούρας στις ΗΠΑ.
  • Η Ελλάδα διαθέτει τρομακτικά μικρό ποσοστό στο μερίδιο της αγοράς του cognac.
  • Δεν πρέπει να ζεσταίνεται, γιατί αλλοιώνεται ο αρωματικός του χαρακτήρας.

Links και αναφορές

Ακούστε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcast!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2025 GiatiOxi. All Rights Reserved.