Now Reading
Πώς Δημιουργήθηκε το Κτήμα Γεροβασιλείου – Βαγγέλης Γεροβασιλείου

Πώς Δημιουργήθηκε το Κτήμα Γεροβασιλείου – Βαγγέλης Γεροβασιλείου

Βαγγελής Γεροβασιλείου – Οινολόγος, Οινοποιός, Ιδρυτής του “Κτήματος Γεροβασιλείου” και του “Μουσείου Γεροβασιλείου”

www.gerovassileiou.g

 

To “Κτήμα Γεροβασιλείου” θα κλείσει τα 40 του χρόνια το 2021. Όταν το επισκέπτεσαι πρώτη φορά, δεν περιμένεις να δεις μία “θάλασσα από αμπέλια”. Το περιβάλλον σε συνεπαίρνει. Οι αμπελώνες βρίσκονται όπου φτάνει το βλέμμα, μαζί με το αγαπημένο “φεγγαράκι” και τα εντυπωσιακά και σε αρμονία με τη φύση έργα τέχνης, το οινοποιείο, το μουσείο, όλα αυτά κάνουν την επίσκεψη μια μοναδική εμπειρία. Είχα τη χαρά να γίνει το podcast στο Κτήμα, τέλη Φεβρουαρίου (πριν την κρίση με τον Covid-19) με το απίθανο χειμωνιάτικο φως.

Συζητάμε το ξεκίνημα του κτήματος, πώς εξελίσσεται το κρασί  στην Ελλάδα, την ιστορία της μαλαγουζιάς, την έκρηξη των ροζέ και πολλά άλλα! Απολαύστε με το podcast, νομίζω καλύτερα και με μια μαλαγουζιά ή με το καινούριο ροζέ, το “Ξινόμαυρο” που είναι από τα δικά μου αγαπημένα. 

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή.

Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud. Από το 1976 μέχρι το 1999 κατείχε θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί πρωτοοινοποίησε και αναβίωσε την παλιά, ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί ξεκίνησε το 1981 να αναβιώνει στον τόπο του την αμπελουργία, δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, ξεκινά να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο και δημιουργεί το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου. 

Ιδιαίτερα, η συλλογή ανοιχτηριών αριθμεί σήμερα περισσότερα από 2600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.

See Also

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.