Now Reading
Αυτοάνοσα/Αυτοφλεγμονώδη Νοσήματα – Καμπάνια LOVE YOUR SKIN της ΕΔΑΕ

Αυτοάνοσα/Αυτοφλεγμονώδη Νοσήματα – Καμπάνια LOVE YOUR SKIN της ΕΔΑΕ

Αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα. Άλλα συχνά, άλλα πιο σπάνια, παρουσιάζονται και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ακόμα και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Η νέα καμπάνια της ΕΔΑΕ – Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία– με τίτλο LOVE YOUR SKIN, παρουσιάζει την αλήθεια για τα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα και το πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

8 πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων, με τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους. Που τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο δερματικό νόσημα.

Είναι μέρος της ζωής τους αλλά όχι η ίδια τους η ζωή. Το αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια του Δερματολόγου τους και συνεχίζουν να αγαπούν το δέρμα τους.

Μερικά παραδείγματα αυτοάνοσων – αυτοφλεγμονόδων νοσημάτων που εμφανίζονται συχνά:

Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που εκδηλώνεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και έχει μια μακρά πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.

Χάρη στις σύγχρονες προόδους της Δερματολογίας, αυτό το μέχρι σήμερα δυσίατο νόσημα με τα βασανιστικά συμπτώματα, μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η υγεία και η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Λεύκη

Ριζική θεραπεία για την λεύκη δεν υπάρχει. Με τις υπάρχουσες θεραπείες, επιτυγχάνεται σε κάποιο βαθμό αποκατάσταση του χρώματος. Πρόσφατα όμως έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί θεραπείες με νέες κατηγορίες φαρμάκων, που αποδίδουν υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης.

Γυροειδής αλωπεκία

Η πάθηση αυτή έχει σοβαρές ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις γυναίκες ασθενείς, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παρότι οι μέχρι τώρα θεραπείες είχαν πολύ καλό, αλλά δυστυχώς όχι μόνιμο αποτέλεσμα, οι νέες θεραπείες με καινοτόμα φάρμακα που έχουν εγκριθεί και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται, οδηγούν σε πλήρη επανέκφυση των τριχών σε υψηλό ποσοστό ασθενών, δίνοντας υποσχέσεις για μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Μίλησε άμεσα με τον Δερματολόγο σου!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, χαμογελάει και κείμενο που λέει "αυτοάνοσα αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα Γυροειδής Αλωπεκία Κληρονομική προδιάθεση Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ψυχικό στρες Μίλα με τον Δερματολόγο σου για τις νέες θεραπείες! ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ abbvie ΧΟΡΗΓΟΙ DLill Lill фApMAIEpS #loveyourskin Pfizer DUCRAY ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟ T ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ELLENIC SOCIETY ERMATOLOGY VENEREOLOGY"

Δερματικός λύκος

Η έγκαιρη επίσκεψη στο δερματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορέσει να καθορίσει τη μορφή της νόσου και την ανάλογη θεραπεία.

Μην χάνεις χρόνο. Επισκέψου τον Δερματολόγο σου και συζήτησε τις απορίες σου μαζί του.

Δερματική σκληροδερμία (νόσος Μορφέα)

Η Δερματική Σκληροδερμία ή Νόσος Μορφέα είναι μία συστηματική αυτοάνοση πάθηση που αφορά στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση του δέρματος  και αγγειακές μεταβολές εντός αυτού. 

Η νόσος έχει γενικά καλή πρόγνωση στην εντοπισμένη της μορφή, ενώ στις εκδηλώσεις από τα άλλα όργανα τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για το σκληρόδερμα, επειδή τα αίτια της εμφάνισής του δεν είναι πάντα γνωστά. Εξειδικευμένες θεραπείες υπάρχουν με κύριο σκοπό να εξομαλύνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ) είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια   που εκδηλώνεται με χαρακτηριστικές φλεγμονώδεις και μη βλάβες στις πτυχές του σώματος ή άλλες ανατομικές περιοχές, πλούσιες σε αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, όπως οι μασχάλες, οι μηροβουβωνικές πτυχές, η μεσογλουτιαία πτυχή, η πρωκτογεννητική περιοχή και οι πτυχές κάτω από τους μαστούς. 

Η διάγνωση της νόσου τίθεται κλινικά και  θα πρέπει να είναι έγκαιρη, για να αποφευχθούν με την θεραπεία, οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις -σωματικές και ψυχοκοινωνικές- της νόσου. Η λήψη δείγματος για βακτηριακή καλλιέργεια από βλάβες δεν συστήνεται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ούτε αξιόπιστη.

See Also

Ψωρίαση

Η ψωρίαση παλαιότερα χαρακτηριζόταν ως μια “χρόνια, φλεγμονώδης, υποτροπιάζουσα, δυσίατος δερματοπάθεια”. Σήμερα, όμως, μετά από χρόνια μελετών έχει επιτευχθεί σημαντική διαλεύκανση της παθογένειας με επιβεβαίωση του ανοσολογικού μηχανισμού της νόσου.

Έτσι, πλέον, η ψωρίαση θεωρείται μία μη μεταδοτική, αυτοφλεγμονώδης νόσος που μπορεί να συνυπάρχει με πολλά συστηματικά νοσήματα και έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο κοινωνικοοικονομικές όσο και στην καθημερινότητα και ψυχολογία των πασχόντων, εντέλει δηλαδή στην ποιότητα ζωής τους.

Η θεραπευτική φαρέτρα της ψωρίασης έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση νέων στοχευμένων θεραπειών, των Βιολογικών παραγόντων καθώς και νέων μικρών μορίων. Οι θεραπείες αυτές παρουσιάζουν μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και σταθερό προφίλ ασφάλειας, ενώ βασικό τους πλεονέκτημα είναι ο έλεγχος της ψωρίασης και των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό ο ψωριασικός ασθενής να αντιμετωπίζεται ολιστικά από τον θεράποντα δερματολόγο του και οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια LOVEYOURSKIN εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.