Now Reading
Αυτοάνοσα και Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα – Ζωή Απάλλα

Αυτοάνοσα και Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα – Ζωή Απάλλα

Ζωή Απάλλα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Α.Π.Θ, μέλος της Β’ Δερματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, Συνιδρύτρια της Δερματολογικής Μονάδας Θεσσαλονίκης DERMOMEDICA και Αντιπρόεδρος της ΕΔΑΕ

dermomedica.gr

Listen to “Αυτοάνοσα & Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα – Ζωή Απάλλα” on Spreaker.

Show Notes

 • Τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα είναι ένα σύνολο διαταραχών που χαρακτηρίζονται από υποτροπιάζοντα επεισόδια συστηματικών φλεγμονών ή φλεγμονών σε συγκεκριμένα όργανα.
 • Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κάποιο τμήμα του οργανισμού σαν εισβολέα και παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον του, τα οποία λέγονται αυτοαντισώματα. Στα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς όμως την παρουσία αυτοαντισωμάτων. Αυτή είναι και η βασικότερη διαφορά μεταξύ αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων και καθιστά σαφές ότι οι διαταραχές που προκαλούνται από τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα έχουν εξωγενή αιτιολογία.
 • Στην ομάδα των αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός ετερογενών παθήσεων, όπως: η ψωρίαση, η λεύκη, η ατοπική δερματίτιδα, ο δερματικός λύκος και άλλα σπανιότερα νοσήματα. Το ποσοστό των αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών δερματοπαθειών φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
 • Η Λεύκη είναι μια επίκτητη δυσχρωμική αλλοίωση του δέρματος και των βλεννογόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία καλά περιγεγραμμένων, αχρωμικών κηλίδων και πλακών. Πρόκειται για μια προοδευτική διαταραχή, στην οποία μερικά ή όλα τα μελανινοκύτταρα του προσβεβλημένου δέρματος καταστρέφονται επιλεκτικά. Είναι σχετικά συχνή, με συχνότητα εμφάνισης 1-2% του γενικού πληθυσμού και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της νόσου ανέρχεται στα 20 έτη. Οι αρχικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως στις άκρα, στα αντιβράχια, στα πόδια και στο πρόσωπο κυρίως περιστοματικά και περιοφθαλμικά. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και το τριχωτό της κεφαλής. 
 • Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι μια μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, που μπορεί να προσβάλλει εκτός από το τριχωτό της κεφαλής και οποιαδήποτε άλλη έντριχη περιοχή του σώματος. Κλινικά εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές. Παρ’ όλο που είναι μια καλοήθης κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση για τους πάσχοντες. Η συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό είναι 0.1-0.2%. Η επίπτωση της νόσου είναι ίδια και στα δύο φύλα. Μια μεγάλη μελέτη σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία κατέδειξε τη συχνή συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα και μη νοσήματα. Τα συχνότερα είναι: ατοπία, δερματίτιδα εξ’ επαφής, ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, υπερλιπιδαιμία και υπέρταση, νοσήματα θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.
 • Η Ψωρίαση αποτελεί μια συχνή, χρόνια δερματοπάθεια, η οποία τυπικά χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες και πλάκες, που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Οι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης δεν είναι τόσο σοβαρές, ώστε να βλάψουν την υγεία του πάσχοντος. Η συχνότητά της παγκοσμίως κυμαίνεται από 0.6-5%. Προσβάλλονται εξίσου άντρες και γυναίκες, ενώ εμφανίζεται κυρίως σε δύο διαφορετικές ηλικιακές περιόδους: η πρώτη αφορά νέα άτομα ηλικίας 20-30 ετών και η δεύτερη άτομα ηλικίας 50-60 ετών.
 • Η Ατοπική Δερματίτιδα (Έκζεμα) αποτελεί την πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια σε παιδιά και ενήλικες, που κάνει το δέρμα ξηρό και προκαλεί φαγούρα (κνησμό). Πρόκειται για μια μακράς διάρκειας (χρόνια) φλεγμονή του δέρματος, που έχει την τάση να υποχωρεί και να επανεμφανίζεται περιοδικά. Μπορεί να συνοδεύεται από άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, η εφαρμογή τοπικής αγωγής και η προστασία του δέρματος, μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό και να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την επανεμφάνιση νέων βλαβών.
 • Ο Δερματικός Λύκος είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και προσβάλλει το δέρμα. Ταξινομείται ανάλογα με τις εκδηλώσεις του σε οξύ, υποξύ, χρόνιο, διαλείπων και πομφολυγώδης Δερματικό ερυθηματώδη Λύκο. Η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορέσει να καθορίσει τη μορφή της νόσου και την ανάλογη θεραπεία.
 • Η Δερματική Σκληροδερμία ή Νόσος Μορφέα είναι μία συστηματική αυτοάνοση πάθηση που αφορά στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση του δέρματος  και αγγειακές μεταβολές εντός αυτού. Η νόσος έχει γενικά καλή πρόγνωση στην εντοπισμένη της μορφή, ενώ στις εκδηλώσεις από τα άλλα όργανα τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για το σκληρόδερμα, επειδή τα αίτια της εμφάνισής του δεν είναι πάντα γνωστά. Εξειδικευμένες θεραπείες υπάρχουν με κύριο σκοπό να εξομαλύνουν τα συμπτώματα της νόσου.
 • Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ) είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια   που εκδηλώνεται με χαρακτηριστικές φλεγμονώδεις και μη βλάβες στις πτυχές του σώματος ή άλλες ανατομικές περιοχές, πλούσιες σε αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, όπως οι μασχάλες, οι μηροβουβωνικές πτυχές, η μεσογλουτιαία πτυχή, η πρωκτογεννητική περιοχή και οι πτυχές κάτω από τους μαστούς. Η διάγνωση της νόσου τίθεται κλινικά και  θα πρέπει να είναι έγκαιρη, για να αποφευχθούν με την θεραπεία, οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις -σωματικές και ψυχοκοινωνικές- της νόσου. Η λήψη δείγματος για βακτηριακή καλλιέργεια από βλάβες δεν συστήνεται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ούτε αξιόπιστη.
 • Παρ’ όλο που η κληρονομική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδώνων δερματικών νοσημάτων, πολλοί άλλοι επίκτητοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί  είναι: οι λοιμώξεις, το ψυχικό stress, φυσικά τραύματα και φάρμακα. Ένας σημαντικός, επίσης, αριθμός παραγόντων, που καθορίζουν τον τρόπο ζωής ίσως να έχουν σχέση με νοσήματα όπως η ψωρίαση.
 • Η διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία από τον ειδικό ιατρό, αφού αποτελούν μια ετερογενή ομάδα παθήσεων με κλινικές εκδηλώσεις που εμφανίζονται και σε πολλά άλλα νοσήματα.

Links και αναφορές

Αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα. Άλλα συχνά, άλλα πιο σπάνια, παρουσιάζονται και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ακόμα και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Η νέα καμπάνια της ΕΔΑΕ – Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία– με τίτλο LOVE YOUR SKIN, παρουσιάζει την αλήθεια για τα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα και το πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

8 πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων, με τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους. Που τυγχάνει να πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο δερματικό νόσημα.

Είναι μέρος της ζωής τους αλλά όχι η ίδια τους η ζωή. Το αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια του Δερματολόγου τους και συνεχίζουν να αγαπούν το δέρμα τους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακούστε το podcast “Τα Πάντα για την Αλωπεκία και τα Είδη της” με την Ζωή Απάλλα εδώ. 

See Also

Ακούστε το podcast “Ο Καρκίνος Του Δέρματος & ο Δερμάιος” με την Ζωή Απάλλα εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.