#340 – Η Ναρκισσιστική Κακοποίηση και ο Κύκλος της Βίας – Καλλιόπη Κουτούση
July 20, 2021
Καλλιόπη Κουτούση – Ψυχολόγος – Ψυχοθεράπευτρια Gestalt
Πώς είναι η σχέση με έναν κακοήθη ναρκισσιστή;
Πώς ξεκινάει και ποια είναι τα στάδια του κύκλου της βίας;
Γιατί μπορεί να μπλέξουμε με έναν τέτοιο άνθρωπο;
Μπορούμε να το προλάβουμε;
Show notes
- Η ναρκισσιστική κακοποίηση μπορεί να είναι συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική από κάποιον ο οποίος έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά: εγωκεντρισμό, άκαμπτη επικοινωνία.
- Οι σχέσεις με τους κακοήθεις ναρκισσιστές ξεκινούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εγκλωβίσουν το θύμα με το love bombing. Υπάρχει δηλαδή μια εξιδανίκευση του άλλου και η σχέση φαίνεται να γίνεται πάρα πολύ έντονη, πάρα πολύ γρήγορα. Υπάρχει μια αίσθηση υπερβολής, ότι όλα είναι τέλεια.
- Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, αυτό το ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται με μεγαλεπίβολες πράξεις αλλά με ανθρώπινο ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση. Στην πραγματικότητα, όμως, κάποιος με ναρκισσιστική διαταραχή δεν έχει την ποιότητα της συναισθηματικής εγγύτητας και της ενσυναίσθησης, την υποκρίνεται για να δείξει στον άλλον ότι τον καταλαβαίνει και ότι είναι σημαντικός γι’ αυτόν. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν κρυφό νάρκισσο, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως τη θυματοποίηση.
- Δεν είναι όλοι οι νάρκισσοι κακοποιητές, πολλές φορές όμως, στους κακοποιητες βρίσκουμε ναρκισσιστικές προσωπικότητες.
- Αυτό που θέλουν οι ναρκισσιστές είναι να νιώσουν ότι έχουν έλεγχο και εξουσία πάνω στον άλλον. Από τη στιγμή που θα τον “κατακτήσουν”, τότε αυτός πέφτει στα μάτια τους. Έτσι αρχίζει η κακοποίηση προς τον άλλον, τον οποίο βλέπουν πλέον σαν αντικείμενο. Με το να κάνουν κάποιον να αισθάνεται αδύναμο, νιώθουν αυτοί πιο δυνατοί.
- Σε αυτή την περίοδο της υποτίμησης, πολύ συχνή είναι η ασυνέπεια λόγων και πράξεων του ναρκισσιστή, οπότε μετά ακολουθεί το gaslighting και ο συναισθηματικός εκβιασμός. Επίσης, αν ο ναρκισσιστής νιώσει ότι το θύμα δεν συμμορφώνεται ή εναντιώνεται σε αυτά που του λέει, μπορεί να αντιδράσει και επιθετικά με μια έκρηξη θυμού, αυτό που λέμε ναρκισσιστική οργή. Ένας κακοήθης νάρκισσος μπορεί να γίνει και πολύ εκδικητικός.
- Τα θύματα αυτών των συμπεριφορών οδηγούνται σε μια γνωστική δυσφωνία: Από τη μια βλέπουν ότι ο σύντροφος τους δεν τους φέρεται καλά και από την άλλη τον βλέπουν σαν αυτόν που τους αγαπάει. Αντί να χάσουν αυτόν, προτιμούν να χάσουν τον εαυτό τους.
- Εξαιτίας αυτών, το θύμα μπορεί να απομονωθεί και από τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του, να μην θέλει να μιλήσει για αυτά που ζει στους άλλους, γιατί δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα της ιδεατής σχέσης. Πολλές φορές, αυτή ακριβώς την απομάκρυνση του θύματος από τον κοινωνικό περίγυρο επιδιώκουν και οι ναρκισσιστές, γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολο να το έχουν υπό τον έλεγχο τους.
- Το θύμα μπορεί να παραμένει σε μια τέτοια σχέση με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έρθει πάλι η περίοδος που ήταν καλά με τον σύντροφο του, όπως τον πρώτο καιρό. Οι σχέσεις όμως αυτές βασίζονται στον έλεγχο και στον φόβο, το θύμα βρίσκεται σχεδόν σε ένα καθεστώς αιχμαλωσίας.
- Ο ναρκισσιστής δεν πρόκειται να αλλάξει, έτσι είναι τα μοτίβα της συμπεριφοράς του. Δεν ξέρει να σχετίζεται, δεν μπορεί να νιώσει την οικειότητα και την τρυφερότητα γιατί όλα αυτά εμπεριέχουν ευαλωτότητα.
- Εάν το θύμα κάποια στιγμή αρχίσει και αποστασιοποιείται, ο νάρκισσος αντιδρά με το hoovering, προσπαθεί δηλαδή να το “ρουφήξει” πίσω σαν σκούπα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του. Το αν το θύμα θα επιστρέψει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει. Αν έχει μεγαλώσει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, με νάρκισσους γονείς, είναι πιο πιθανό να επιστρέψει στη σχέση γιατί έχει μάθει να δικαιολογεί τέτοιες συμπεριφορές.
Links και αναφορές
Ακούστε και το part 1 και part 2 για τη ναρκισσιστική διαταραχή.
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με την Καλλιόπη Κουτούση εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0