Ιστριονική (Δραματική) Διαταραχή Προσωπικότητας – Καλλιόπη Κουτούση

Share:

Καλλιόπη Κουτούση – Ψυχολόγος – Ψυχοθεράπευτρια Gestalt

Show notes

  • Η ιστριονική διαταραχή δεν πρέπει να συγχέεται με την υστερία, κάτι που συμβαίνει επειδή πρώτη ονομασία της δεν ήταν ιστριονική αλλά υστερική διαταραχή. 
  • Χαρακτηριστικά: 
    • Οι άνθρωποι στο φάσμα της ιστριονικής διαταραχής χαρακτηρίζονται από πολύ έντονα, θεατρικά συναισθήματα, σε σημείο που φαίνονται σχεδόν ψεύτικα, επιφανειακά.
    • Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα αυτά επιζητούν την προσοχή, σε σημείο που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν είναι στο κέντρο της προσοχής. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που επιζητούν την προσοχή των άλλων, είναι μέσω της σεξουαλικότητας, όχι μόνο προς κάποιον που τους ενδιαφέρει αλλά προς όλους. Κομμάτι αυτής της σαγήνης είναι και η μεγάλη προσοχή στην εμφάνιση τους.
    • Εμπιστεύονται και εξιδανικεύουν πολύ εύκολα, και μπαίνουν πολύ γρήγορα σε σχέσεις. Από την άλλη, όταν κερδίσουν τους άλλους, βαριούνται πολύ εύκολα.
  • Η ιστριονική διαταραχή συγχέεται επίσης συχνά με την ναρκισσιστική και τη μεταιχμιακή. Στη ναρκισσιστική διαταραχή, το άτομο επιζητά την προσοχή των άλλων και την αίσθηση μεγαλείου για να καλύψει το κενό μέσα του. Στην ιστριονική, επιζητά την προσοχή των άλλων, με οποιοδήποτε κόστος για να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή. Από την άλλη, και στη μεταιχμιακή βλέπουμε πολύ έντονα συναισθήματα, εκεί όμως είναι πιο επιθετικά και αυτοκαταστροφικά. Αυτό που διαφοροποιεί την ιστριονική και από τις δύο είναι η έμφαση στη σεξουαλικότητα για την προσέλκυση προσοχής.
  • Τα αίτια αυτής της διαταραχής δεν είναι απολύτως γνωστά. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε όμως τις ρίζες της σε μια αμφιθυμική προσκόλληση με έναν γονέα ή ακόμη και σε έναν γονέα που έπασχε ο ίδιος από ιστριονική διαταραχή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο φόβος στο κομμάτι της οικειότητας. Όταν θα έρθει δηλαδή η οικειότητα, εξαιτίας της σαγήνης, δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτή.
  • Οι ασθενείς της διαταραχής αυτής βαριούνται πολύ εύκολα. Οπότε, όταν δεν υπάρχει κάτι για να δραματοποιήσουν, θα το βρουν από μόνοι τους.
  • Σημαντικό είναι να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά μιας διαταραχής, ούτε να την στιγματοποιούμε. Μια διαταραχή έχει τις ρίζες της σε ένα βαθύ τραύμα, και υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορεί να φανεί χρήσιμη στον ασθενή της (π.χ. στην επαγγελματική εξέλιξη).

Links και αναφορές

Johnny Depp

Amber Heard

Modern Family

Sofía Vergara

Penélope Cruz

Vicky Cristina Barcelona

Λεωφορείον ο Πόθος

Όσα παίρνει ο άνεμος

Marilyn Monroe

Ακούστε επίσης τα podcast για τη ναρκισσιστική διαταραχή, τη σχιζοειδής διαταραχή και τη μεταιχμιακή διαταραχή

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Η Επιστήμη Πίσω από το Ρούμι – Αλέξανδρος Γκικόπουλος

Next Article

Τα Πάντα για την Αλωπεκία και τα Είδη της – Ζωή Απάλλα

Related articles