Τα 7 ρολόγια του γήρατος και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον – Dr. Γιώργος Κολιάκος
Dr. Γιώργος Κολιάκος
“Γήρας είναι μία κληρονομική νόσος η οποία μεταδίδεται και έχει κατάληξη το θάνατο.”
Γερνάμε γιατί γερνούν τα βλαστοκύτταρά μας, δηλαδή τα κύτταρα του οργανισμού που έχουν ως αποστολή την ανάπτυξη, την επούλωση και την ανανέωση, τονίζει ο καθηγητής Bιοχημείας στο ΑΠΘ, Γεώργιος Κολιάκος.
Το γήρας οδηγεί, με το πέρασμα του χρόνου στην απορρύθμιση, μείωση ή και παύση των φυσιολογικών σωματικών λειτουργιών όλων των συστημάτων του οργανισμού, που οδηγούν τελικά στον θάνατο.
Τα επτά «ρολόγια» του γήρατος, τα οποία σχετίζονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους είναι:
- «των βλαστοκυττάρων»
- το ορμονικό
- το ανοσολογικό
- το οξειδωτικό
- το μιτοχονδριακό
- το εξωκυττάριο και
- το «ρολόι» του κυτταρικού πυρήνα.
«Tο «ορμονικό ρολόι» είναι ιδιαίτερα προφανές στις γυναίκες με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, αλλά και άλλοι αδένες όπως ο θύμος αδένας και η επίφυση αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μάλιστα, ο θύμος αδένας αρχίζει να υποστρέφεται από την ηλικία των 17 ετών».
Παράλληλα εξηγεί ότι η υποστροφή του θύμου αδένα (κεντρικού αδένα του ανοσοποιητικού), αλλά και του μυελού των οστών καθορίζουν και το ανοσολογικό «ρολόι», που κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλο και πιο αδύναμο με την πάροδο της ηλικίας.
Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού προκαλούν περίπου 500.000 μεταλλάξεις ανά κύτταρο καθημερινά, τόσο στο πυρηνικό όσο και στο μιτοχονδριακό DNA. Οι μεταλλάξεις αυτές επιδιορθώνονται συνεχώς από ειδικά ένζυμα. Όμως οι ελάχιστες που ξεφεύγουν οδηγούν είτε σε απόπτωση (θάνατο του κυττάρου) είτε σε γήρανση είτε σε καρκίνο. Οι μεταλλάξεις στο DNA των μιτοχονδρίων μπορεί να δημιουργήσουν ανενεργά μιτοχόνδρια.
Ακούστε όλο το podcast στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcast.