Now Reading
Νους & Σώμα: Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο (Vagus Nerve) – Καλλιόπη Κουτούση

Νους & Σώμα: Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο (Vagus Nerve) – Καλλιόπη Κουτούση

Καλλιόπη Κουτούση – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Listen to “Νους & Σώμα: Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο (Vagus Nerve) – Καλλιόπη Κουτούση” on Spreaker.

Show Notes

  • Πνευμονογαστρικό νεύρο: Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος κρανιακό νεύρο και ένα από τα 12 κρανιακά νεύρα που ανήκει στο παρασυμπαθητικό του αυτόνομου νευρικού συστήματος και εμφανίζεται μόνο στα θηλαστικά είδη. Περιλαμβάνει χιλιάδες ίνες, οργανωμένες σε δύο “δέσμες” που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Μέσω κάθε πλευράς του λαιμού, κατηφορίζουν κατά μήκος του σώματός μας, φτάνοντας μέχρι το έντερο.
  • Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτελεί πολύ σημαντική οδό μεταφοράς πληροφοριών από το σώμα στον εγκέφαλο, καθώς δια μέσου αυτού διέρχεται σχεδόν το 80% των νευρικών του ινών και είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες διάφορων εσωτερικών οργάνων, όπως: πέψη, καρδιακός παλμός, αναπνοή, καρδιαναπνευστική λειτουργία, αντανακλαστικές αντιδράσεις (βήχας, κατάποση, φτέρνισμα, εμετός). Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα που ελέγχει τις δράσεις που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός ασυναίσθητα, όπως η αναπνοή και η πέψη. Ωστόσο, εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο, θα βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση “πάλης ή φυγής”.
  • Η ενεργοποίηση αυτού του νεύρου φαίνεται πως βοηθά όχι μόνο σε ψυχοσυναισθηματικό, αλλά και σε οργανικό επίπεδο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως σχετίζεται με ζητήματα σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας, καθώς και με το τραύμα και τον τρόπο που δημιουργούμε δεσμούς.
  • Όσο πιο ενεργοποιημένο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος στη ζωή μας και να ζούμε με περισσότερη ηρεμία και ευεξία. 
  • Η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σειρά από οφέλη, όπως να αυξήστε την ευελιξία, τη δύναμη, την αντοχή, τη μείωση της φλεγμονής, την ανακούφιση των ημικρανιών. Θα σας επιτρέψει να εστιάζετε σε μία ήρεμη κατάσταση ισορροπίας, ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών. Επιπλέον, η επίδρασή του στα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη συναισθηματική υπερφαγία και να απελευθερώσετε το βάρος που προκαλείται από το στρες.
  • Το τραύμα μένει στη μνήμη και καταγράφεται στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μπορεί να αλλάξει την διεργασία του. Το τραύμα δεν είναι εύκολο να ειπωθεί από αυτόν που το βιώνει. Σε περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων ή ψυχικών διαταραχών που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, πολλές φορές δεν είναι αρκετή η θεραπεία του λόγου και μόνο αυτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορείτε να αναπτύξετε μια υγιή απάντηση στο τραύμα, να γίνετε πιο ανθεκτικοί και να αναπτύξετε μία ισορροπημένη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση.
  • Οι γιατροί συστήνουν να μην δοκιμάσουμε ακραία πράγματα, πριν μιλήσουμε με έναν επαγγελματία. Σε ό,τι αφορά ωστόσο, το wellness, μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να διεγείρουν το πνευμονογαστρικό μας νεύρο είναι: οι βαθιές συνειδητές αναπνοές⁠, η κρυοθεραπεία, το γέλιο, ο διαλογισμός, η άσκηση και οι σωματικές πρακτικές, το τραγούδι, η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, η ισορροπημένη διατροφή (κατανάλωση φυτικών ινών, προβιοτικών και ωμέγα3 λιπαρών), η ρεφλεξολογία, η ηχοθεραπεία και το μασάζ.

Links και αναφορές

Ακούστε το podcast “Αποσύνδεση: Πώς Οι Άνθρωποι Αντιμετωπίζουν Τις Δυσάρεστες Εμπειρίες” με τη Δανάη Κίρλα, που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ

Ακούστε το podcast “Σύνθετη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (C-PTSD)” με τη Θέκλα Πετρίδου, που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ

Ακούστε το podcast “Το Μεγαλείο της Ανθρώπινης Φωνής” με τον Σπύρο Σακκά, που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ

Ακούστε το podcast “Trauma Sensitive Yoga (Yoga Για Το Ψυχικό Τραύμα) – Νικολέττα Ροδιτάκη” με την Νικολέττα Ροδιτάκη, που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.