Now Reading
Το Ροζέ Κρασί – Σπύρος Ζουμπούλης

Το Ροζέ Κρασί – Σπύρος Ζουμπούλης

Σπύρος Ζουμπούλης – Σύμβουλος Οινολόγος, Ιδιοκτήτης – Διευθυντής Zoumboulis & Associates

zoumboulis.com

Listen to “Το Ροζέ Κρασί – Σπύρος Ζουμπούλης” on Spreaker.

Show Notes

 • Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ροζέ κρασιών αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας πλέον έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στην παραδοσιακή κατανάλωση λευκού κρασιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Είναι μύθος το ότι για να παραχθεί το ροζέ κρασί αναμιγνύονται κόκκινο και λευκό, αφού σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μια από τις βασικές μεθόδους παραγωγής ροζέ κρασιού έχει συνήθως ως εξής: Τα κόκκινα σταφύλια πατιούνται ελαφρώς με τις φλούδες τους (που έχουν ανθοκυάνες, χρωστική ουσία) και μένουν μαζί για μερικές ώρες ή μερικές μέρες. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι φλούδες και πηγαίνει για ζύμωση στις δεξαμενές. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τις φλούδες των σταφυλιών μέσα στο χυμό, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα του ροζέ και τόσο περισσότερες θα είναι οι τανίνες (που κι αυτές τις βρίσκουμε στη φλούδα του σταφυλιού).
 • Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρέσουμε σχεδόν αμέσως τις φλούδες κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Αυτό που καθορίζει αν το κρασί μας θα γίνει λευκό (από κόκκινα σταφύλια), ροζέ ή κόκκινο είναι το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι φλούδες μαζί με τον σταφυλοχυμό.
 • Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροζέ κρασιών είναι η Γαλλία, ακολουθεί  η Ισπανία και τρίτες έρχονται η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Υπάρχει, ωστόσο, εξαιρετικό ροζέ που έρχεται από τη Χιλή και την Αυστραλία.
 • Στην Ελλάδα οι βασικές ποικιλίες από τις οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και πιο συχνά συναντάμε ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot ή Grenache Rouge.
 • Αντίθετα με το κόκκινο, το ροζέ κρασί δεν γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει.
 • Τα ροζέ είναι κατά κανόνα κρασιά wine-friendly. Είναι ευέλικτα και μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε πιάτο της μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι μία επιλογή που βρίσκεται ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή δεν έχουν τόση ένταση, όση ένα τανικό κόκκινο που γεμίζει το στόμα, αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό κρασί. Αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, λιπαρά κρέατα, λαδερά, κοτόπουλο, ψητά, τυριά κ.ο.κ). Απλά φροντίστε να σερβίρετε το ροζέ σας δροσερό στο τραπέζι. Πίνεται σε ποτήρι λευκού κρασιού, κλειστού τύπου προς τα επάνω, ώστε να βγάζει όλα τα αρώματα του.
 • Το 2020 η κατανάλωση ροζέ κρασιού ανήλθε στα 25,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε σύγκριση με το 2002, που ήταν 19,6, μια αύξηση της τάξης του 30,6%.
 • Τα ροζέ κρασιά αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως το 11% του συνόλου των ήσυχων κρασιών.
 • Στην Ελλάδα, περίπου το 10% των παραγόμενων ήσυχων οίνων είναι ροζέ.
 • Σήμερα η καταναλωση ροζέ κρασιού υπολογίζεται 1 μπουκάλι ροζέ στα 10 μπουκάλια κρασιού.
 • Τόσο η παραγωγή, όσο και η κατανάλωση των ροζέ κρασιών έχουν φτάσει στο μέγιστο τους, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί. Το ροζέ κρασί έχει μπει για τα καλά στις συνήθειές μας, μας αρέσει και το θέλουμε σαν προϊόν. 

Links και αναφορές

Ακούστε το επεισόδιο “Το Κρασί και Το Πιο Κλειστό Club Κρασιού Στον Κόσμο – Γιάννης Καρακάσης, Master Of Wine” εδώ.

Ακούστε το επεισόδιο “Το Κρασί, το Κτήμα Γεροβασιλείου και η Ιστορία της Μαλαγουζιάς – Βαγγέλης Γεροβασιλείου” εδώ.

Ακούστε το επεισόδιο ‘Κρασί για Dummies – Στέλιος Δημητριάδης” εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.